Dünya Son hanedanlar

Son hanedanlar

25.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in ölümüyle iktidarın oğlu Kim Jong-un’a geçmesi gözleri dünyadaki diğer politik hanedanlara çevirdi

Son hanedanlar

Avrupa’da yüzyıllardır hüküm süren ve günümüzde devlet başkanlığı koltuğuna oturan kraliyet ailelerinden farklı olarak kimi ülkelerde otokrat liderlerin ardından çocukları bayrağı devralıyor. Bazı ülkelerde ise bir ailenin her yeni kuşağının üyeleri halk tarafından seçilerek ‘demokratik hanedan’ olarak niteleniyor. Aynı aile üyelerinin siyasi yaşama kuşaklar boyu egemen olduğu ülkelerden örnekler...

Haberin Devamı

ABD
Cumhuriyetçi Bush ailesi başkanlık koltuğuna iki üyesini de oturtmayı başararak Amerika’nın en güçlü politik ailelerinden oldu. Baba George H. W. Bush 1989- 1993 yılları arasında başkanlık yaptı. 8 yıl sonra oğlu George W. Bush ABD’nin 43. başkanı seçildi.
Oğul Bush 2005’te tekrar seçilerek iki dönem üstüste başkanlık yaptı.

Son hanedanlar

Pakistan
Başbakan Zülfikar Ali Butto 1979’da darbe sonucunda idam edildi. Partisinin başına 29 yaşındaki kızı Benazir Butto geçti. 1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında iki dönem başbakanlık yapan Butto, 2007’de intihar saldırısında öldü. Eşi Asıf Ali Zerdari, partinin başına geçti ve 2008’de Pakistan devlet başkanı seçildi. Sağlık durumu kötüleşen Zerdari’nin yerine oğlu Bilavel Zerdari Butto’nnun siyasete hazırlandığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Son hanedanlar

ABD
1993-2001 yılları arasında ABD Başkanı Bill Clinton’ın eşi olan Hillary Clinton, first-lady’likle yetinmedi. 2008’de Demokrat partinin başkan adayı olmak için mücadele verdi. Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle o da dışişleri bakanı oldu. Kulislerde Obama’nın ikinci seçim zaferini kazanması halinde Clinton’ın başkan yardımcısıı olabileceği konuşuluyor.

Son hanedanlar

Arjantin
Arjantinliler devlet başkanı Nestor Kirschner’in görev süresinin bitimiyle 2007’de düzenlenen seçimlerde eşi first-lady Christina Kirschner’i seçtiler. Kirschner görevi sırasında 2010’da eşini kaybetti. Arjantin’de Kirschner karşıtları ona ‘Kara Dul’ lakabını taktılar.

Son hanedanlar

Dede Yorgo Papandreu 1940’lı yıllardan itibaren üç kez başbakanlık yaptı. Bu fotoğrafta oğlu Andreas ve torunu Yorgo (altta) ile birlikte..

Yunanistan
Yunanistan’da siyaset yıllardır sağ ve sol görüşten iki aile tarafından şekillendirildi: Papandreu’lar ve Karamanlis’ler. Konstantinos Karamanlis 1970’lerde başbakanlık yaptı. Yeğeni Kostas Karamanlis 2004-2009 arasında başbakandı. PASOK lideri Andreas Papandreu 1981 ve 1993’te iki kez iktidara geldi. Ailenin son başbakanı Yorgo Papandreu 11 Kasım’da istifa etti.

Son hanedanlar

Hindistan
Hindistan’ın 64 yıllık bağımsız tarihinin 37 yılında Nehru-Gandi ailesi iktidardaydı. Cavaharhal Nehru 1947’de Başbakan oldu. Kızı İndira Gandi ve torunu Rajiv Gandi onun kaderini birebir paylaştılar: başbakan oldular, görevdeyken suikast sonucu öldüler. Aileyi Rajiv Gandi’nin eşi Sonya Gandi, Kongre Partisi’nin başına geçerek aileyi siyasette tuttu. Oğlu Rahul aktif başbakan adayı...

Haberin Devamı

Son hanedanlar

Fransa
Aşırı sağ parti Front National’in (Ulusal Cephe) lideri Jean-Marie Le Pen’in liderliği bırakmasının ardından pek anlaşamadığı kızı Marine Le Pen partinin başına geçti. Le Pen babasının partisinin ırkçı söylemlerini yumuşatarak partiyi 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerine merkez sağa konumlandırarak hazırlıyor.

Son hanedanlar

Suriye’de kilit pozisyonların tamamı Hafız Esad’ın çocukları nın elinde bulunuyor.

Suriye
Bir yıla yakın süredir iç isyanla temellerinden sarsılan Suriye, Esad ailesi tarafından yönetiliyor. 1966’ta Baas partisini iktidara getiren darbe sırasında Hava Kuvvetleri Komutanı olan Hafız Esad, 1971’de devlet başkanı oldu. Yerine geçmesi için yetiştirilen Bail Esad 1994’te trafik kazasında ölünce göz doktoru oğlu Beşar mecburen veliaht oldu ve 2000 yılında 34 yaşında iktidara geldi.