Dünya Son zirvenin ana gündemi Rusya

Son zirvenin ana gündemi Rusya

17.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün başlayan AB Liderler Zirvesi’nde ana gündem maddesi Rusya oldu. Ukrayna nedeniyle Rusya'ya yönelik sert mesaj bekleniyor.

Son zirvenin ana gündemi Rusya

 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, 2021'in son zirve toplantısında Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Zirvenin ana gündem maddesi Rusya. Ukrayna ile yaşadığı gerginlik ve bu dönemde sınır bölgesinde gerçekleştirdiği askeri hareketlilik nedeniyle tepkilerin odağında olan Rusya, Avrupalı liderlerin ilk gündemi. Rusya, son haftalarda Ukrayna sınırına asker yığmıştı. Bazı istihbaratlar, Rusya'nın bölgedeki asker sayısının 175 bin olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Ukrayna’ya saldırması halinde Rusya’ya çok sert bir cevap verileceğini" söylerken, "Saldıranın ödeyeceği bedel ağır olur" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, zirve öncesi Rusya’ya derhal bölgede gerilimi azaltma çağrısı yaptı. Von der Leyen, Rusya'ya, farklı alanları kapsayan ek yaptırımların hazır olduğunu söyledi ve "Mesaj çok net: Rusya, Ukrayna’ya karşı agresif tavrını sürdürürse, bunun bedeli ağır ve sonuçları da ciddi olur" dedi.

Ukrayna'ya destek

AB Liderler Zirvesi'ne ilk kez katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'ya destek mesajları verdi. Scholz, "Sınırların ihlal edilemeyeceğini, bunun Avrupa barışının temeli olduğunu vurgulayacağız. Ayrıca sınırların ihlal edilemezliğini sağlamak için birlikte her şeyi yapacağımızın altını çizeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna ise AB'den Rusya'ya yaptırım bekliyor. Brüksel'deki AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi sonrası konuşan Ukrayna Başbakanı Vladimir Zelenskiy, müzakereye hazır olduklarını ancak Rusya kanadından aynı görüntüyü görmediğini ifade etti. Zelenskiy, yaptırımların bir işe yaraması için Rusya'nın saldırısında önce uygulanması gerektiğini kaydetti.