Dünya Sonsuzluğa yolculuk

Sonsuzluğa yolculuk

12.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in naaşının, hayatını kaybettiği İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nden İngiltere’deki Buckingham Sarayı’na olan 804 km’lik yolculuğu başladı...

Sonsuzluğa yolculuk

İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde geçtiğimiz Perşembe günü 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in son yolculuğu dün başladı. Kraliçe’nin tabutu, başkent Londra’da 19 Eylül’de düzenlenecek cenaze töreni öncesinde dün, hayatını kaybettiği Balmoral Kalesi’nden İskoçya’nın başkenti Edinburgh’taki Holyroodhouse Sarayı’na götürülmek üzere yola çıktı.

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth’in tabunun bulunduğu cenaze aracını bir konvoy takip ederken, bu otomobillerden birinde kızı Prenses Anne’in de bulunduğu belirtildi. Güzergah boyunca binlerce kişinin yol kenarlarında sıralandığı dikkat çekerken, 6 saatlik yolculuk sonrası Kraliçe’nin naaşı Holyroodhouse Sarayı’na getirildi. Elizabeth’in naaşı, 1542’den beri İskoçya’da ölen ilk hükümdar olması nedeniyle Holyroodhouse Sarayı’nın Taht Odası’nda bir gece geçirdi. Bugün ise naaş, Holyroodhouse Sarayı’ndan Edinburgh’daki tarihi St Giles Katedrali’ne götürülecek. Kraliyet üyelerinin de katılacağı bir ayine ev sahipliği yapacak olan katedralde 24 saat kalacak olan Kraliçe’nin tabutu başında diğer aile üyelerinin de nöbet tutması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin naaşı, Salı günü uçakla Londra’ya götürülecek. Buckingham Sarayı’na götürülmesinin ardından Kraliçe’nin naaşı Çarşamba günü tören alayıyla birlikte, halka açık şekilde Westminster Hall’a getirilecek. Tabut, Kraliyet Atlı Topçu Birliği tarafından bir top arabası üzerine taşınacak. Kraliyet Ailesi üyelerinin yanı sıra askeri bir konvoy da tabuta eşlik edecek. Kraliçe’nin tabutu, Westminster Hall’da 4 gün duracak, böylece halk Elizabeth’e saygısını sunabilecek.

En pahalı cenaze

Westminster Abbey’de 19 Eylül’de düzenlenecek cenaze törenine 2 bin kişinin katılması beklenirken, Kraliçe’nin 10 günlük cenaze programının İngiltere ekonomisini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Kraliçe’nin gelini Prenses Diana’nın cenazesi 1997’de 11.8 milyon dolara, annesi Kraliçe Elizabeth’in cenazesiyse 2002’de 5 milyon sterlinden fazlaya mal olmuştu. Kraliçe Elizabeth’in cenazesinin maliyeti tam olarak bilinmese de, cenaze nedeniyle ülkedeki işletmelerin büyük çoğunluğu kapanacak. Premier Lig, önümüzdeki üç gün boyunca tüm oyunlarını erteledi ve cenaze günü, İngiltere’nin tamamı için resmî tatil olacak. Ülkenin borsası iki haftadan kısa bir süre içinde iki kez kapanırken, Kral 3’üncü Charles’ın taç giyme töreniyle cenazenin her birinin İngiltere ekonomisine 6’şar milyar sterline mal olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Küs kardeşler cenaze için birleşti

Sonsuzluğa yolculuk

Kraliyet ailesi üyeleri dün Windsor Kalesi’nin önüne bırakılan çiçekleri ve baş sağlığı mesajlarını okumak için bir araya gelirken, en büyük gelişme de, Galler Prensi William, eşi Prenses Kate, Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle’ın mülkün kapısından yan yana çıkmasıyla yaşandı.

2020’de kraliyetten ayrılarak eşiyle ABD’ye taşınan Prens Harry’nin, abisi Prens William’la arasının bir süredir gergin olduğu biliniyordu. Kral Charles’ın “zor günde kavgalarını bir kenara bırakmalarını söylediği” telefonunun ardından William’ın Harry’ye Windsor’da kendilerine katılmaları için zeytin dalı uzattığı bildirildi. Dörtlü olarak kalenin dışındaki mesajları okuyan kraliyet üyeleri, daha sonra toplanan kalabalıkla da bir araya geldi. Ancak bu sırada Prens William’ın Harry ile arasına her zaman mesafe koyması dikkat çekerken, Meghan ile Kate de hiç göz teması kurmadı.