Dünya ‘Stratejik sabrımızın artık sonuna geldik’

‘Stratejik sabrımızın artık sonuna geldik’

18.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “dünyanın en çok yığınak yapılan sınırı” olarak nitelendirilen Güney ve Kuzey Kore sınırına düzenlediği ziyarette, Kuzey’in nükleer silah geliştirmeyi sürdürmesi halinde askeri müdahale seçeneğinin masada olduğunu söyledi.

‘Stratejik sabrımızın artık sonuna geldik’

Asya turununda Japonya’nın ardından Güney Kore’ye giden Tillerson, Kuzey Kore’ye karşı ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde izlenen “stratejik sabır” politikasının artık sona erdiğini söyledi. Tillerson, K. Kore’ye askeri harekât düzenlenmesi olasılığına ilişkin soruyu, “Elbette, işin askeri çatışma noktasına gelmesini istemiyoruz. Eğer nükleer silah programları tehdidini, bizim eylem gerektirdiğine inandığımız bir düzeye çıkarırlarsa, bu seçenek masada duruyor” diye yanıtladı.
ABD’li bakan, yaptırımların da içinde olduğu diğer adımlarla Kuzey Kore’nin şu anda izlediği politikaları terk etmeye ikna edilmesi konusunda umutlu olduğunu ekledi. ABD Başkanı Donald Trump ise dün Twitter hesabından “Kuzey Kore çok kötü şekilde hareket ediyor. Yıllardır ABD ile ‘oynuyorlar.’ Çin, yardım için çok az şey yaptı” ifadesini kullandı.
Askeri bütçeye gaz
Öte yandan, son dönemde İran ve Kuzey Kore’ye yönelik tonunu artıran Trump’ın, 2018 mali yılına yönelik bütçe teklifi, Savunma ve Ulusal Güvenlik bakanlıklarının bütçesinde önemli artışları öngörüyor.
Beyaz Saray’ın ABD Kongresi’ye sunacağı 1 trilyon 150 milyar dolarlık bütçe önergesinde, ABD Savunma Bakanlığı bütçesinde yüzde 9’a denk gelen 54 milyar dolarlık bir artış olacağı belirtildi. Yönetimin, Savunma ve İç Güvenlik bakanlıklarındaki artış nedeniyle diğer 12 bakanlığı bütçesinde önemli kısıntılara gideceği belirtiliyor. Yabancı yardım programlarının da dahil olduğu Dışişleri Bakanlığı bütçesinden yüzde 29’luk kesinti planlanıyor. Demokratların önem verdiği alanlarda kesintiler öngören bütçe teklifinin, Kongre’de büyük tartışmalara yol açması bekleniyor.
Öte yandan Spicer, yargıya takılan göçmen yasağına ilişkin kararnamenin uygulanabilmesi için en kısa zamanda temyize başvuracaklarını bildirdi.

Yazarlar