Dünya Şubatta zirve önerisi

Şubatta zirve önerisi

28.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, savaşın yıldönümü olan şubat ayında “barış zirvesi” düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Şubatta zirve önerisi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş olanca şiddetiyle sürerken, Kiev yönetiminden dikkat çekici bir öneri geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, savaşın yıldönümü olan şubat ayında “barış zirvesi” düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Associated Press ajansına konuşan Kuleba, savaşların diplomatik yöntemlerle sona erdiğini belirtti ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in moderatörlüğünde Şubat ayında “barış zirvesi” düzenlemeyi amaçladıklarını dile getirdi. Kuleba, bu zirvenin hiçbir ev sahibi ülkeye avantaj sağlamaması adına BM Genel Merkezi’nde olmasını istediklerini söyledi.

Bununla birlikte Kuleba, Rusya’nın zirveye sadece öncesinde savaş suçları için yargılanırsa gelebileceğini ifade etti. Moskova’nın barış görüşmelerine hazır olduğunu söylemesinin gerçeği yansıtmadığını savunan Kuleba, “Savaş alanında yaptıkları şeyler aksini kanıtlıyor” dedi. 

LAVROV'DAN ULTİMATOM

Kuleba, bununla birlikte ABD’nin kendilerine sağladığı Patriot hava savunma sistemlerini de 6 aydan kısa sürede işler hale getirmek için bir planları olduğunu söyledi. Normal şartlarda Patriotlar için eğitim yaklaşık bir yıl sürüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’da gelen açıklamalara karşın, Rus kanadından sert bir ultimatom geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus basınına yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşa değindi ve amaçlarının Rusya’ya yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Bu konuda sorumluluğu Ukrayna yönetimine yükleyen Lavrov, sorunun Kiev tarafından çözülmesi gerektiğini kaydederek, Ukrayna’nın, ülkesinin kontrol ettiği toprakları teslim etmesi gerektiğini, aksi takdirde “Rus ordusunun gereğini yapacağını” söyledi.

“Bu manasız direnişlerini her an durdurabilirler” ifadesini kullanan Lavrov, Ukrayna’ya ultimatom verdi ve Rusya’nın önerilerinin kabul edilmesi gerektiğini aksi halde Rus ordusunun harekete geçeceğini söyledi. Lavrov, “Bunu ya güzellikle yaparlar ya da bu meseleyi Rus ordusu çözer” dedi.

HERKESİ TOPA TUTTU!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, açıklamalarıyla herkesi topa tuttu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ortadan kaldırmaya yönelik tehditlerde bulunduğunu söyleyen Lavrov, Batı’nın da, Rusya’yı imha etmeye çalıştığını iddia ederek Ukrayna yönetimini NATO ile Rusya’yı karşı karşıya getirmeye çalışmakla suçladı. Lavrov, Batılı ülkeler ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin tutumunu eleştirerek, “ABD ve NATO’daki müttefiklerinin stratejik hedefinin Rusya’yı muharebe alanında yenmek ve bu yolla büyük ölçüde zayıflatmak hatta imha etmek olduğu kimse için bir sır değil” diye konuştu. Zelenskiy’nin NATO’yu savaşın içine daha fazla çekmeye çalıştığını söyleyen Rus Dışişleri Bakanı, “Zelenskiy, Amerikalılar ve diğer NATO üyelerini girdabın içine çekmeye çalışıyor, Rus ordusuyla bir çatışma ortamının kaçınılmaz hâle gelmesini umuyor” dedi.

Haberin Devamı

Rus TASS haber ajansına konuşan Lavrov, ABD’nin Rusya karşıtı tutumunun giderek daha kapsamlı ve akut bir hâl aldığını belirterek Biden yönetimi ile normal bir iletişim sürdürmenin mümkün olmadığını söyledi. 

TAVAN FİYAT UYGULAYAN RUS PETROLÜ ALAMAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat uygulamasına dahil olan ülke ve şirketlerin Rus petrolü almasını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, Rus petrolü alıcılarının tavan fiyat uygulaması üzerinden alım yapmak istemesi halinde, bu ülke veya yabancı şirketlere Rus petrolünün satışı yasaklanacak. 1 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girecek kararname, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrasında birçok Avrupa ülkesi Rusya’ya karşı ekonomik tedbirler getirirken son olarak AB ve G7 ülkeleri Rus petrolüne varil başına tavan fiyatı 60 dolar olarak belirlemişti.