Dünya ‘Suç sizde değil, bizde’

‘Suç sizde değil, bizde’

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asya turu kapsamında Çin’de bulunan ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle Pekin yönetimini suçlamadığını, sorumluluğun, geçmişteki Amerikan yönetimlerinde olduğunu söyledi.

‘Suç sizde değil, bizde’

Trump, Çin ziyaretinde iş dünyası liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğinin giderilmesi gerektiğine dikkati çekti. Trump, “Maalesef ekonomik ilişkilerimizde şu anda tek taraflı, adil olmayan bir hal var. Ama bu konuda Çin’i suçlamıyorum. Sonuçta kendi yurttaşlarının yararı için başka bir ülkeden fayda sağlayan bir ülkeyi kim suçlayabilir ki?” dedi. Trump, sorumluluğun söz konusu ticaret açığının oluşmasına, büyümesine ve giderek kontrolden çıkmasına izin veren önceki Amerikan yönetimlerinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise, ekonomik ilişkilerin hızlı gelişim sürecinde bazı sorunlar yaşanmasının doğal olduğunu belirterek, Pekin ve Washington’un yapıcı çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Şi, ABD ve Çin’in Asya-Pasifik’teki önemli iki ülke olduğunun altını çizerek, “Pasifik, iki ülkeye de yetecek kadar büyük” ifadesini kullandı. Kuzey Kore sorununa da değinen Şi, “Meselenin diyalog ve müzakere ile çözülmesi noktasında mutabık kaldık ve bu doğrultuda ortak çaba göstereceğiz” dedi.