Dünya Sudan'da çatışma bölgelerine 10 yıl sonra ilk BM yardımı

Sudan'da çatışma bölgelerine 10 yıl sonra ilk BM yardımı

14.06.2021 - 00:08 | Son Güncellenme:

Sudan'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, merkezi hükümetin kontrolünde olmayan ve yıllardır çatışmalara sahne olan ülkenin güneyindeki 5 bölgeye 10 yıl aradan sonra ilk kez yardım ulaştırıldığını duyurdu.

Sudanda çatışma bölgelerine 10 yıl sonra ilk BM yardımı

 

BM Dünya Gıda Programı, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden yapılan ortak açıklamada, Güney Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerinde ayrılıkçı örgüt Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) tarafından kontrol edilen ve çatışmalardan zarar gören toplulukların yaşadığı 5 bölgeye 2011'den bu yana ilk kez girilerek insani yardım ulaştırıldığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Açıklamada, SPLM-N kontrolündeki bölgeye yıllar sonra erişilmesinin yaklaşık 800 bin kişiye yardım ulaştırmak için oldukça önemli olduğu kaydedildi. 

Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey örgütü, 2011'den itibaren Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerinde Sudan hükümetiyle silahlı mücadele yürütüyor. 

Sudan Hükümeti ile Abdulaziz el-Hılu liderliğindeki muhalif silahlı grup, Nisan 2021'de barış müzakerelerini sürdürme kararı almıştı. 

Örgüt, Mavi Nil ve Güney Kurdufan eyaletleri için bağımsızlık referandumu yapılması ve ülkede laik bir devlet kurulmasını istiyor.