Dünya ‘Sudan’da kriz uzun sürecek’

‘Sudan’da kriz uzun sürecek’

05.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sudan’da ülkenin fiili lideri Abdülfettah el-Burhan’ın önderliğindeki ordu, Muhamed Hamdan Dagalo’nun lideri olduğu paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) ile 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalara bir hafta ara verilmesini kabul ettiklerini duyururken, yetkililer, söz konusu krizin “kısa sürede bitmeyeceğini” açıkladı.

‘Sudan’da kriz uzun sürecek’

Ordudan yapılan açıklamada, “Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), ateşkesin 1 hafta uzatılmasını ve ateşkesi görüşmek üzere her iki taraftan birer temsilcinin atanmasını içeren yeni bir teklif sundu. Ordu, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunu dikkate alarak öneriyi kabul etti” denildi. RSF’den ise IGAD’ın önerisine dair bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Ancak bölgeden, mevcut ateşkesin ihlal edildiği ve yardım çalışanlarına saldırıların gerçekleştiğine dair haberler gelmeye devam ediyor. İnsani yardım kuruluşu olan Norveç Kilise Yardımı (NCA), bir barış konferansına katılan 7 Güney Sudanlı delegenin kuruluşa ait iki otomobile düzenlenen saldırıda öldüğünü açıkladı.

Öte yandan ABD’nin Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ile Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Yardımcısı Martin Griffiths, Sudan’da çatışmaların “uzun süreli” olacağını savundu. Haines ve Griffiths, iki komutanın müzakere masasına oturmak için çok az isteği olduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ise, Sudan’da savaşın “bitmesi gerektiğini” belirterek, dökülen kanın sorumlularına karşı olası yeni yaptırımlara izin verdi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte tahliye operasyonları da sürüyor. İngiltere, 8 günlük operasyonun ardından 2 bin 450’den fazla kişiyi ülkeden çıkardığını ve tahliye çabalarına son verdiğini açıkladı. ABD, İrlanda, Hollanda, Kanada, Almanya ve Avustralya dahil olmak üzere diğer ülkelerden de 1.200’den fazla kişinin Sudan’dan çıkarıldığı bildirildi. 860 bin kişinin ülkeden kaçmayı planladığını belirten BM ise sadece Ekim ayına kadar onları desteklemek için 445 milyon dolara ihtiyaç duyulacağını açıkladı.