Dünya Suikastın ardında kim var?

Suikastın ardında kim var?

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus iç güvenlik kurumu FSB, Dugin’e yönelik saldırıdan Ukrayna istihbaratını sorumlu tuttu. Ancak saldırıyla ilgili ilginç iddialar bulunuyor.

Suikastın ardında kim var

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘beyni’ olarak nitelenen ve Ukrayna işgalinin de fikir babası olarak kabul edilen Aleksandr Dugin ve kızı Darya Dugina’ya yönelik saldırının yankıları sürüyor.

Haberin Devamı

Suikastın ardında kim var

Rusya, saldırının faili olarak duyurduğu Natalya Vovk’un fotoğrafını paylaştı.

Darya Dugina’nın hayatını kaybettiği saldırı sonrası Rus yönetimi Ukrayna’yı suçlayıcı açıklamalar yaparken, dün Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Dugina suikastinin faili olarak resmen Ukrayna istihbaratını sorumlu tuttu. FSB, Dugina’ya düzenlenen suikastın arkasında Ukrayna istihbaratının bulunduğunu belirterek, “Operasyonel ve keşif faaliyetleri sonucunda, Rus gazeteci Darya Dugina suikastı FSB tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. Suikastın Ukrayna istihbaratı tarafından hazırlandığı ve işlendiği, failin 1979 doğumlu Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk olduğu belirlenmiştir” dedi. Açıklamada ayrıca, Vovk’un 2010 doğumlu kızı Sofia Mihaylovna’nın da plana dahil olduğu bildirildi. Açıklamanın devamında suikastı gerçekleştiren Vovk’un olaydan sonra kızıyla birlikte Estonya’ya kaçtığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Suikastın ardında kim var

Putin karşıtı örgüt

Ancak olayla Ukrayna’nın ilişkilendirilmesi, bazı çevreler tarafından inandırıcı bulunmadı. Putin karşıtlığıyla tanınan Rus muhalif Ilya Ponomarev, suikastın Rusya içindeki “Ulusal Cumhuriyetçi Ordu” isimli Putin karşıtı örgüt tarafından düzenlendiğini iddia etti. Ponomarev, saldırının Rusya’da ‘Putin’e karşı yeni bir sayfa açtığını’ da öne sürdü. Nitekim örgüt, dün suikastı üstlendi. Putin karşıtı bir harekete başladıklarını duyuran örgüt sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, “Rusya lideri Putin ve oligarklarının tahtan indirileceğini” savunurken, Darya Dugina ve Aleksandr Dugina’nın Ukrayna’da katliam çağrılarında bulunduğuna dair bazı programlarda ifade ettikleri sözleri hatırlatıldı. Açıklamada, Rusya lideri Putin ve çevresinin meşru olmadığı öne sürülerek, Putin “Slav halkları arasında kardeş kavgasına yol açan ve Rus askerlerini gerçek ve anlamsız ölüme gönderen otorite gaspçısı ve askeri suçlu” olarak ilan edildi.

Suikastın ardında kim var

FSB içinde mi?

Bununla birlikte bir başka iddia ise Rus Federal Güvenlik Servisi FSB’nin içindeki bir fraksiyonun bu suikastın içinde yer aldığı yönünde. Tarihçi Yuri Felshtinsky, bombanın aracın altına Dugin’in korunaklı evinin sınırları içerisinde yerleştirildiğini ifade ederken, bunun ‘içeriden’ bir iş olduğunu savundu. Ünlü tarihçi, Ukrayna’nın böyle bir saldırıdan bir kazancı bulunmadığını ifade ederken, suikastın Putin yönetimi tarafından daha büyük saldırılar için bahane olarak kullanılacağını öne sürdü. Suikastın ardından Ukrayna yönetimi olayla bir bağlantıları olmadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Suikastın ardında kim var

Ukrayna saldırıya hazırlanıyor

Kremlin yanlısı siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın aracında öldürülmesinin ardından Ukrayna, yoğun saldırılara hazırlanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, ülkesinin Sovyetler’den bağımsızlığının 31. yılını kutlayacağı sırada, “Rusya’nın ekstra iğrenç, ekstra acımasız saldırılar” yapabileceğini belirtmişti.

Ukrayna yarın bağımsızlık gününü kutlayacak. Ancak Rusya’nın saldırı ihtimali nedeniyle başkent Kiev’de 4 gün boyunca kalabalık buluşmalar yasaklandı. Ukrayna ordusu ayrıca Rusya’nın sınır bölgelerinin hava sahalarını 22-25 Ağustos tarihleri arasında kapattığını bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusuna göre Rusya, Karadeniz’de seyir füzesi taşıyabilen beş tane savaş gemisi ve denizaltı pozisyonlandırırken, Belarus’a da hava savunma sistemleri konuşlandırdı.

Ukrayna kayıp açıkladı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ilk defa savaşta hayatını kaybeden Ukraynalı asker sayısını açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zaluzhnyi hayatını kaybeden asker ve gazilerin ailelerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, yaklaşık 9 bin asker kaybettiklerini belirtirken, kaç sivilin hayatını kaybettiğini açıklamadı.

Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, savaşta öldürülen Rus askerlerin sayısının 45 bin 400’e yükseldiğini duyurdu.

Putin karşıtlarının simgesi oldu!

Suikastın ardında kim var

Suikastı üstlenen ‘Ulusal Cumhuriyetçi Ordu’ Rusya içinde Putin karşıtı bir yapılanma olarak biliniyor. Rus bayrağındaki kırmızı rengi reddeden ve beyaz-mavi-beyaz bayrağı savunan örgüt, Putin yönetimini devirmeyi amaçlıyor. Beyaz-mavi-beyaz Rus bayrağı ise ülkede muhaliflerin kullandığı, otoriteye karşı bir sembole dönüştü.

Haberin Devamı

Suikastın ardında kim var

Zaporijya’da yine korku

Rusya, Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santraline çok yakın bir noktada bulunan Nikopol kentine bombardıman düzenledi. Nikopol bölge valisi Valentyn Reznichenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, kentin iki farklı bölgesinde 5 patlamanın meydana geldiğini ifade etti. Geçen haftalarda dünya gündeminde geniş yer tutan Zaporijya nükleer santrali, saldırıların düzenlediği Nikopol kentine yaklaşık 10-15 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Öte yandan telefon görüşmesi yapan İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD liderleri, Ukrayna’daki savaşta risk altında olan Zaporijya Nükleer Santrali’nde güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Yazarlar