Dünya Sular ısınıyor!

Sular ısınıyor!

14.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin ardından Rusya da Karadeniz’e savaş gemilerini gönderdi. Gerçekleşen askeri yığınak ve yapılan sert açıklamalar, Ukrayna sınırında endişeli bir bekleyişe neden oldu

Sular ısınıyor

DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta gerginlik giderek artarken, bölgeye gerçekleştirilen asker ve teçhizat sevkiyatıyla endişeli bir bekleyiş başladı. ABD’nin Karadeniz’e savaş gemisi gönderme kararının ardından, Rusya’nın da, Hazar Denizi’ndeki filoya mensup 15 savaş gemisini Rus askeri güçlerinin denetimleri çerçevesinde Karadeniz’e yolladığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Karadeniz’den uzak durması uyarısında bulundu ve “ABD’yi Kırım’dan, Karadeniz kıyımızdan uzak durmalarının daha iyi olacağı konusunda uyarıyoruz. Bu onların iyiliği için olacaktır” dedi. Ryabkov, ABD ve diğer NATO ülkelerinin bilinçli olarak Ukrayna’yı “barut fıçısına” dönüştürdüğünü de öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “saldırgan ya da pervasız” şekilde hareket etmesi halinde bunun bedeli ve sonucu olacağı uyarısını da yanıtlayan Ryabkov, Rusya’nın Donbass’ta Rusça konuşan nüfusu ve kendi vatandaşlarının çıkarını korumaya devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Biden için sınav

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, 2 Rus askeri birliği ile 3 hava indirme birliğinin, ülkesinin batıdaki sınırlarına konuşlandırıldığını bildirdi. ABD ve NATO’nun Rusya’ya karşı tehdit içeren askeri eylemlerde bulunduğunu belirten Şoygu, “Amerikan askeri birlikleri, Kuzey Amerika’daki bölgelerden Avrupa’ya sevk ediliyor. Askeri birliklerin Avrupa’da Rusya sınırlarına doğru hareketliliği devam ediyor. Birliklerin büyük kısmı Karadeniz ve Baltık bölgesinde bulunuyor” dedi. Şoygu, ABD ve NATO’ya ait 40 bin asker ve 15 bin askeri teçhizatın Rusya sınırlarına yakın bölgelerde konuşlandırılmasının beklendiğini kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasında başlayan ve ABD ile NATO’nun da dahil olduğu gerginliğin sonunun nereye varacağı merak konusu. Rusya’nın bu aşamadan sonra atacağı adımlar büyük önem taşıyor. Uzmanlar, Rusya’nın Kırım’da da uyguladığı taktiğin benzerini gerçekleştirerek, Ukrayna’nın doğusundaki bölgeleri kopartabileceği görüşünde.

Haberin Devamı

Öte yandan yaşananlar, Rusya’ya karşı selefi Donald Trump’tan çok daha sert bir pozisyona geçen ABD Başkanı Joe Biden için de büyük bir sınav niteliğinde. Rusya’nın bu adımlarla Biden’ın kararlılığını test ettiği öne sürülüyor. Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde, sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar devam ediyor.

Türk SİHA’ları sıcak noktada

Rus medyası, Kiev yönetiminin Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA’larının da ilk kez Donbass semalarında uçtuğunu duyurdu. Türk üretimi SİHA’ların Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı Nisan ayının ikinci yarısından itibaren kullanacağını ileri süren Rus medyası, araçların bölgede keşif uçuşu yaptığını aktardı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Türkiye yapımı insansız hava araçlarının Donbas’ta uçuş yaptığı şeklindeki haberlerin kendilerinde mutluluk uyandırmadığını belirtti. Sputnik’in aktardığına göre Ryabkov, “Kimi şeyleri bizden alıyorlar, kendi üretimi olan kimilerini satıyorlar, ihracat denetimi dahil bununla ilişkili belirli prosedürler mevcut, tüm bunlar ele alınıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATO ve ABD’den Ukrayna’ya destek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel’de NATO karargahını ziyaret ederek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamaya göre, “NATO üyesi ülkeler, Rusya’nın Ukrayna sınır bölgesindeki askeri hareketliliğinin ardından Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine sarsılmaz desteklerini teyit etti”. Genel Sekreter Stoltenberg’in Rusya’ya askeri yığınağı ve provokasyonları sonlandırması, gerginliği düşürme çağrısı yaptığı ifade edilen açıklamada, NATO müttefiklerinin Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını tanımayacağı, Kırım Yarımadası’ndaki Rus askeri yığınağını kınadığı vurgulandı. Kuleba daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüşürken, Blinken “Rusya’nın artan agresifliği karşısında ABD’nin sarsılmaz desteğini” iletti.

Biden ve Putin telefonda görüştü

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı konusunda endişesini dile getirdi ve gerginliği azaltma çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın dün Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşmede birçok bölgesel ve küresel konunun ele alındığına işaret edilen açıklamada, “Biden, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı sarsılmaz taahhüdünün altını çizdi. Biden, Rusya’nın bir anda, işgal altındaki Kırım ve Ukrayna sınırında askeri yığınak yapmasından doğan endişelerimizi dile getirdi ve Rusya’yı gerginliği azaltmaya çağırdı” bilgisi paylaşıldı.