Dünya Süpergüçlerin "hipersonik silah" yarışı: ABD bu ay deneme yapacak

Süpergüçlerin "hipersonik silah" yarışı: ABD bu ay deneme yapacak

14.03.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Füzenin Boeing B-52 bombardıman uçağıyla taşınıp fırlatılacağı açıklandı. Askeri analist Podvig "Bence bu tür bir silaha gerçekten ihtiyaç yok" dedi.

Süpergüçlerin hipersonik silah yarışı: ABD bu ay deneme yapacak

ABD Hava Kuvvetleri, 5 Mart'ta yaptığı açıklamayla bir ay içinde hipersonik füze test edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ülkenin ilk hipersonik silahı olduğu belirtilen AGM-193A adlı füzenin ses hızını yaklaşık 20 kat aşması hedefleniyor.

Havada Fırlatılan Hızlı Tepkili Silah (Air-launched Rapid Response Weapon) diye de bilinen silahın, füze savunma sistemlerinin ateş etmesini imkansız hale getirecek kadar alçak irtifada gitmesi planlanıyor.

Hipersonik füzeler iki aşamadan oluşuyor. İlk etapta bir roket, silahın ses hızını geçmesini sağlıyor. Bu esnada füze, kıtalararası balistik füzelerden (KABF) çok daha düşük irtifada hareket ediyor.

Bunun ardından füzeden, nükleer silahı taşıyan hipersonik planör çıkıyor. Dalgaların üzerindeki bir sörfçü gibi atmosferde sallanarak giden planör, karşı tarafın düşürme girişimlerini epey zorlu hale getiriyor.

Haberin Devamı

Teoride düşük irtifa da hipersonik silahın tespit ve imha edilmesini zorlaştırıyor. Zira bir nesne yere ne kadar yakınsa, ona bakıldığında ağaç ve bina gibi nesneler daha çok görülüyor. Ayrıca çoğu füze savunma sistemi, yüksek irtifada hareket eden KABF'leri engellemek için tasarlanmış durumda.

ABD ordusu hipersonik silahın hızının, "değerli ve zamanın önem arz ettiği hedefleri" yok etmede işe yarayacağını düşünse de uzmanlar aynı görüşte değil. 2018'de Live Science'a konuşan askeri analist Pavel Podvig, bu tür silahların muhtemelen işe yaramayacağını söylemişti:

Bence bu tür bir silaha gerçekten ihtiyaç yok. Hedef vurma kabiliyetini fazla değiştirmiyor.

Podvig'in bu sözleri, KABF'lerin füze savunma sistemlerinden halihazırda çok iyi kaçabilmesine işaret ediyor. Endişeli Bilim İnsanları Birliği'nden fizikçi Laura Grego da dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerinden birine sahip ABD'nin bile KABF'lere karşı başarısız olduğunu söylemişti.

Ayrıca hipersonik teknolojisinin işe yarayıp yaramayacağına dair sorular akılları kurcalamaya devam ediyor. ABD Hava Kuvvetleri'nin gerçekleştireceği denemede füzenin kendisi bulunurken daha ileri teknoloji barındıran planör (Çok hızlı giden roketler uzun zamandır var ancak ses hızından kat kat hızlı uçan planörler henüz yok) yer almayacak.

Haberin Devamı

Ayrıca önce 6 Mart'ta gerçekleştirileceği açıklanan test, 30 gün içinde yapılacağı belirtilerek ertelenmişti.

Podvig ise endişelerini şöyle dile getirdi:

Bu sistemler stratejik hesaplamalarda yanlışlıklara yol açıp büyük riskler yaratıyor. Bu risklerle düzgün şekilde başa çıkılıp çıkılamayacağıysa net değil.

RUSYA DA HİPERSONİK FÜZE GELİŞTİRİYOR

ABD hipersonik silah teknolojisi geliştiren tek ülke değil. Zira 2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü açıklamıştı. Çin ise ses hızını 10 kat aşabilen DF-ZF adında hipersonik planör geliştiriyor.

Podvig, bu tür silahlardaki başka bir tehlikeye dikkat çekti. Hipersonik füzelerin, silahlanma yarışını önlemek için hazırlanan mevcut anlaşmaların kapsamına girmediğini belirtti.

Öte yandan 2020'de hakemli bilimsel dergi Science and Global Security'de yayımlanan bir analizde temel fizik kurallarının bu tür silahların, KABF'lerden kat kat hızlı gitmesine izin vermeyeceği öne sürülmüştü. 

Kaynak: Independent Türkçe