Dünya Suriye’ye girmek için Avrupa’ya sığınıyorlar

Suriye’ye girmek için Avrupa’ya sığınıyorlar

21.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransız istihbarat yetkilisi Suriye’ye giden cihatçıların önce Avrupa’da Viyana veya Nice’te toplanarak iltica hakkı aldığını söyledi. İslamcılar daha sonra Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiyor.

Suriye’ye girmek için Avrupa’ya sığınıyorlar

Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesi, Suriye’de savaşmak için ülkeye giden cihatçıların Avrupa’da kurduğu ağı gözler önüne serdi. Gazeteye konuşan Fransız istihbaratından bir yetkili, Çeçenistan’dan Suriye’ye ‘cihat’ için gidenlerin Viyana veya Nice kentlerinden yola çıkıp Türkiye’den geçtiğini söyledi. Fransız istihbaratından üst düzey bir yetkili olduğu belirtilen kaynağa göre, geçen yaz mevsiminden bu yana başta Çeçenistan olmak üzere Kafkasya’dan Suriye’ye muhaliflerin safında savaşmak için gidenlerin sayısında büyük artış görüldü. Buna göre cihata katılmak isteyenler önce Avusturya’nın başkenti Viyana veya Fransa’nın güneyindeki Nice kentine gidiyor. Le Monde’a konuşan kaynak, cihatçının Fransa’ya siyasi iltica için başvuru yaptıktan sonra Nice’teki yaklaşık 10 bin kişilik Çeçen topluluğunun içinde yaşadığını söyledi. Yetkili, iltica talebi kabul edildikten sonra da Türkiye’den geçerek Suriye’ye gidildiğini belirtti. Öte yandan cihatçıların yaş ortalamasının değiştiğine de dikkat çekildi. Geçen ilkbahardaki ortayaşlı ve reşit olmayan cihatçılarla karşılaştırıldığında bugün 20 ila 35 yaşları arasındaki militanların daha yoğun olduğu görülüyor. Çok fazla kişinin cihata katılmak için Suriye’ye akın ettiğine dikkat çeken kaynak, “Böyle bir şey hiç görülmedi, Afganistan için bile” dedi.
Avustralya’dan gidiyorlar
Gazete ayrıca Avustralya ve Kanada’dan radikal İslamcıların da Suriye’ye savaşmaya gittiğini yazdı. İtalya ve Lüksemburg’dan da az sayıda İslamcı Suriye’ye gidiyor. Terörle mücadele uzmanı ABD’li Profesör John R. Schindler da Le Monde’un haberini değerlendirdi. Kişisel blogu ‘The XX Committee’de bir yazı kaleme alan Schindler, “Fransa büyük bir kaynak. Suriye’de savaşan Fransız vatandaşlarının sayısı geçen Mayıs ayından bu yana iki kat arttı” açıklamasını yaptı. İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de El Kaide bağlantılı Irak ve Suriye İslami Devleti (ISIS) adlı örgütün bir üyesinin geçen eylül ayında Gaziantep’ten Suriye’ye geçtiğini yazdı.