Dünya Suriye’de ABD-İran gerginliği büyüyor

Suriye’de ABD-İran gerginliği büyüyor

26.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de Ocak 2021’den beri İran destekli milisler tarafından ABD’li askerlere karşı yapılan saldırılar hız kazandı. Son bir hafta içinde ikinci kez Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD üssü vuruldu.

Suriye’de ABD-İran gerginliği büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Suriye’nin Haseke vilayetinde Perşembe günü bir koalisyon üssünün vurulmasının ardından bu kez Deyrizor’da bir ABD üssü hedef alındı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Suriye’nin doğusunda Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu üsse İran desteli gruplar tarafından 10 roketle saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırının Al-Ömer doğalgaz sahasında bulunan ve ABD tarafından Yeşil Köy olarak adlandırılan üsse yapıldığı belirtilirken, herhangi bir kayıp verilmediği de bildirildi. Ryder, iki saldırıyı da aynı grubun düzenlediğini öne sürerken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) yazılı açıklamasında, roketlerin üssün yakınındaki bir eve isabet ettiğini ve iki kadınla iki çocuğun hafif şekilde yaralandığı bilgisi de verildi.

Haberin Devamı

Biden’dan sert tepki

ABD Başkanı Joe Biden, Kanada’da Başbakan Justin Trudeau ile görüşmesi sırasında Perşembe günkü misilleme saldırısının ardından vatandaşlarını korumak için zor kullanabileceklerini ifade etti. İran’la savaş istemediklerini de vurgulayan Biden, “Yanlış anlaşılmasın, ABD İran’la savaş istemiyor, ama insanlarımızı korumak için zor kullanabiliriz” dedi.

Öte yandan bir Amerikan sözleşmeli personelin ölümüne ve 5’i asker biri sözleşmeli 6 kişinin yaralanmasına yol açan önceki saldırıda, ABD’nin Suriye’de bulunan hava savunma radarlarının çalışmadığı öne sürüldü.

Açığı mı buldular?

Amerikan ‘New York Times’ gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Perşembe günkü saldırı sırasında “koalisyon üssündeki ana hava savunma sistemi tam olarak çalışır durumda değildi”. İranlı milis grupların ABD’nin hava savunmasındaki açığı tespit ettiğinden şüpheleniliyor. 2021 yılının başından bu yana İran destekli milislerin ABD askerlerine karşı 80’e yakın saldırısı nedeniyle Amerikan ordusu yüksek alarm durumuna geçirilmişti.