Dünya Talat: İyimser olmamak için bir neden yok

Talat: İyimser olmamak için bir neden yok

16.12.2008 - 16:28 | Son Güncellenme:

.

Talat: İyimser olmamak için bir neden yok

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, müzakerelerde iyimser olmamak için şu an için bir neden olmadığını belirterek, "Henüz görüşmeye devam ediyoruz, görüşmeye devam ettiğimize göre ve ilerleme de olduğuna göre, aynı konuyu sürekli tartışmıyoruz, umutsuz olmaya bir gerek yok diye düşünüyorum" dedi.
Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylülde başlayan görüşmelerde "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığı altındaki konuları müzakere eden taraflar, aynı konuyu görüşmeye 2009’da da devam edecek. Bu yıl müzakerelerle ilgili son görüşme 22 Aralık Pazartesi günü yapılacak. 24 ve 29 Aralık için planlanan görüşmeler ise BM yetkilileri o tarihlerde adada olmayacağı için yapılmayacak.

TALAT’IN AÇIKLAMASI
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris
Hristofyas’la bugünkü görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde
gazetecilerin sorularını yanıtladı
Bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele aldıklarını ifade eden Talat, "Hem onlar hem biz sunumlarımızı yaptık, haftaya devam ediyoruz" dedi.
"Dış ilişkiler konusunun çok kapsamlı bir konu ve ortak yapının da oldukça önemli bir fonksiyonu olduğunu" kaydeden Talat, dış ilişkilerin federal yetkiler arasında olduğunu ama kurucu devletlerle de bağı olduğunu belirtti.
Anlaşılan ve anlaşılmayan konular olduğunu söyleyen Talat, şöyle devam etti:
"Dış ilişkiler federal hükümetin yetkisi olunca, doğaldır ki bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Kurucu devletlerle yapılacak işbirliği anlaşmalarına ihtiyaç var. Bir uluslararası anlaşmanın nasıl yapılacağı konusunda değerlendirmelere ihtiyaç var. Bunları yaptık. Uzlaşılan konular, uzlaşılmayan konular var. Biz, oldukça kapsamlı bir şekilde önerimizi verdik. Umarız ki haftaya bu konuda görüş ortaya koyacaklar. Biz de onların önerileriyle ilgili zaten görüşlerimizi koymuştuk. Çünkü, çalışma gruplarında varılan mutabakat ve ayrılık noktaları onlar tarafından ortaya kondu. Bu konuyu görüşmeye devam ediyoruz."
Gelecek görüşmelerin takvimini de yaptıklarını açıklayan Talat, 24 ve 29 Aralık toplantılarının, BM yetkilileri adada olmayacağından dolayı, BM’nin isteğiyle yapılmayacağını söyledi.
Talat, 2009 başındaki toplantıların takvimlenmesini yaptıklarını ve temsilcilerine, o toplantılarda hangi konuların ele alınacağını programlaması için görev verdiklerini belirterek, temsilciler Özdil Nami ile Yorgos Yakovu’nun yarın bir araya geleceğini kaydetti.

YIL SONUNA KADAR AYNI BAŞLIK
"Dolayısıyla aynı başlık hala devam ediyor; Yönetim ve Güç Paylaşımı" diyen Talat, "(Bu konu) Yıl sonuna tamamlanacak mı" sorusu üzerine, "Yıl sonuna tamamlanmıyor bu hızla, ne yazık ki, çünkü yıl sonuna kadar bir toplantı var dolayısıyla tamamlanmıyor. Ama önümüzdeki yılın ilk birkaç haftasında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
"Görüşmeler önümüzdeki yıl daha mı yoğunlaşacak" sorusuna ise Talat, "Öyle bir durum şu an için konuşulmuş değil ama sanırım o ihtiyaç doğacak" karşılığını verdi.
Talat, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın, dün Hristofyas’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "iyimser olduğu ve ileride konjonktürün hızlanacağı" yönündeki sözleri hatırlatılarak, Downer’in iyimserliğinin nedeninin sorulması üzerine de şunları söyledi:
"O iyimser olmak durumundadır, ben de iyimserim. O benden de iyimser durumda olmak zorundadır. Belki neden odur ama iyimser olmamak için de bir neden şu an için yoktur. Henüz görüşmeye devam ediyoruz, görüşmeye devam ettiğimize göre ve ilerleme de olduğuna göre, aynı konuyu sürekli tartışmıyoruz, umutsuz olmaya bir gerek yok diye düşünüyorum."