Dünya Talat: Rum tarafı motivasyon eksikliği yaşıyor

Talat: Rum tarafı motivasyon eksikliği yaşıyor

02.04.2009 - 17:03 | Son Güncellenme:

.

Talat: Rum tarafı motivasyon eksikliği yaşıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Kıbrıs sorununun bitmesi için çok arzulu olan Avrupa Birliği’nin (AB) kendi üyesini bu konuda ikna etmesi, motivasyon sağlaması gerektiğini” söyledi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in daveti üzerine kendisi ile görüşmek için bugün İsveç’e giden Talat, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Rum tarafı Avrupa Birliği üyesi ve Kıbrıs sorununa çözümle ilgili motivasyon eksikliği yaşıyor” dedi.
Talat, Bildt’e Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile yürüttüğü müzakerelerde gelinen son aşamayla ilgili bilgi verecek ve AB’nin Rum tarafını çözüm için motive etmesini isteyecek.
Açıklamasında, Kıbrıs sorununun bitmesi için çok arzulu olan AB’nin, kendi üyesini bu konuda ikna etmesi, motivasyon sağlaması gerektiğini ifade Talat, “Çözüm yönünde hareket sağlamak için AB, Rum tarafını teşvik edici ve gerekirse uyarıcı olmalı” diye konuştu.
Talat, Rum yönetimi liderliğinin çözüm konusunda arzulu olduğuna inandığını, ancak bu arzuyu tüm kurumlara ve halka yaymakta zafiyet yaşadığını belirtti.
Bildt ile görüşmesinin önemine de dikkati çeken Talat, şöyle devam etti:
“İsveç Dişişleri Bakanı, hem Kıbrıs sorununa ilgi gösteren bir ülkenin dışişleri bakanı olarak, hem de önümüzdeki yarı yılda Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını üstlenecek ülkenin dışişleri bakanı olarak büyük öneme sahip.” Talat, İsveç’in Türkiye’nin AB üyeliği konusunda da kararlı olduğunu ve bu konuda Kıbrıslı Türklerle tam bir uyum söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB üyelik sürecinin bu yıl sonunda da gözden geçirileceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Talat, bu konuda her kafadan bir ses çıktığını belirtti ve “Rum tarafı tek başına Türkiye’nin önünü kesemez. Başka ülkeler de Kıbrıs kartını kullanma yoluna gittiği için, bu konuda İsveç’in görevi oldukça önem kazanıyor” dedi.

İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI “ARA HEDEF”
Talat, Rum tarafının çözüm yönünde motivasyonunun sağlanması amacıyla izolasyonların kaldırılması konusunu da sürekli gündemde tuttuklarını söyledi ve “ara hedef” olarak nitelediği izolasyonların kaldırılmasını da Bildt ile görüşeceğini vurguladı.
Talat, “Temel hedefimiz çözümdür. Ara hedef olarak, izolasyonların kaldırılmasını görüşeceğiz” dedi.

AP SEÇİMLERİ
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Avrupa Parlamentosu (AP)seçimlerinin İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile görüşmelerinin gündeminde bulunmadığını, ancak konunun açılabileceğini belirtti.
Talat, AP’de Kıbrıslı Türkler için ayrılan iki sandalyenin Kıbrıslı Türklerin seçeceği temsilciler tarafından kullanılabilmesi talebi konusunda, “İskandinav ülkeleri demokrasi konusunda son derece hassastırlar. İkisi Kıbrıslı Türklerin olması gereken ve gasbedilen altı milletvekilinin seçimini, (Kıbrıslı Türkler açısından) demokrasinin gereği olarak görebilirler” dedi. Doğru olanın Kıbrıslı Türklerin iradesine saygı göstermek, Kıbrıslı Türklerin kendi temsilcilerini seçmelerini ve Kıbrıslı Türklerin görüşlerini ortaya koymasını sağlamak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıslı Türklere Güney Kıbrıs’ta yapılacak AP seçimlerinde oy kullanmaları çağrısında bulunmanın Kıbrıslı Türklerin iradesine hakaret olduğunu vurguladı. Talat, İsveç’teki temaslarının ardından, yarın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmek üzere İsveç’ten Fransa’nın başkenti Paris’e geçecek. Kıbrıs müzakere sürecinin ayrıntılı şekilde ele alınacağı görüşmede Talat ve Ban, BM’nin süreçte üstlenebileceği rolle ilgili de fikir alışverişinde bulunacak.
Talat, Paris’te Fransa’nın eski Başbakanı Michel Rocard ile de bir araya gelecek.