Dünya Taliban’dan çekilme tehdidi! ‘Sonuçları olur’

Taliban’dan çekilme tehdidi! ‘Sonuçları olur’

24.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’a Afganistan’dan son çekilme tarihini ertelemesi yönünde baskı yapılırken, ülkeyi ele geçiren Taliban’dan sert uyarı geldi: Bunun sonuçları olur!

Taliban’dan çekilme tehdidi ‘Sonuçları olur’

Afganistan’da çekilmenin tamamlanması için ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan 31 Ağustos tarihi yaklaştıkça, konuyla ilgili endişeler artıyor. İngiltere gibi yakın müttefikleri de dahil olmak üzere ABD yönetiminin üzerinde bu tarihi erteleme yönünde yoğun bir baskı oluşturuldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün video konferans yöntemiyle yapılacak G7 Zirvesi’nde Biden’a, son çekilme tarihini ertelemesi çağrısı yapacağı ifade ediliyor. Özellikle Kabil Havaalanı’nda yaşanan tahliye kaosunun devam etmesi hala binlerce yabancı ülke vatandaşının Afganistan’dan çıkarılamaması nedeniyle, operasyonun 31 Ağustos’ta tamamlanamayacağına dair genel bir kanı hakim.

Haberin Devamı

‘Ek süre yok’

Ancak Taliban yönetiminden dün konuyla ilgili yapılan açıklamalar işleri iyice karıştırdı. Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi ve Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre verilmeyeceğini açıkladı. Biden’ın, Afganistan’daki son Amerikan askerlerinin bu tarihte ülkeden çekileceğini açıkladığını hatırlatan Şahin, çekilme süresinin uzatılmasının Afganistan’ın işgalinin de uzaması anlamına geleceğini belirtti. Süheyl, sürenin uzatılması durumunda bunun ‘sonuçları olacağını’ ifade etti.

Taliban sözcüsü, ülkeden kaçmak için canını vermeye hazır Afganları da yorumladı ve tahliyeler sırasında ülkeden gitmek isteyen Afganların oluşturduğu kaos görüntüleri için, “Batı ülkelerinde ikamet etmek istiyorlar. Bu bir tür ekonomik göçtür çünkü Afganistan yoksul bir ülke” dedi. Şahin, 31 Ağustos sonrasında ülkeden çıkmak isteyen ve gerekli vizeye sahip kişilere de engel olmayacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Çatışma çıktı

Öte yandan Kabil Havaalanında yaşanan kaos daha da artarak devam ediyor. İzdihamda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği havaalanında dün silahlı çatışma çıktı. Alman ordusu, dün sabah çıkan çatışmada bir Afgan güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladı. Üç Afganın da yaralandığı çatışmayı kimin başlattığı ya da saldırganların kim olduğu bilinmiyor. Yapılan açıklamada Amerikan ve Alman birliklerin, Afgan güvenlik güçlerinin yanında yer aldığı belirtildi. Amerikan CNN televizyonuna göre çatışma, havalimanı dışındaki bir keskin nişancının bir Afgan askerini hedef almasıyla başladı. Tahliye süreçlerinde uluslararası birliklere yardım eden Afgan askerlerin, Taliban’a teslim olmayı reddeden bir birlik olduğu düşünülüyor.

Havaalanındaki kalabalık azalmazken, CNN, ABD’nin kontrol altında tuttuğu Kabil’deki havalimanına giriş şartlarında değişikliğe gidildiğini açıkladı. Habere göre ABD, artık yalnızca ABD vatandaşlarının, diğer NATO ülkelerinden kişilerin ve yeşil kart sahiplerinin havaalanına girmesine izin verecek.

Haberin Devamı

Rusya ara bulucu olmayacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Afganistan’da yerel gruplar ile Taliban arasındaki çatışmalar nedeniyle yeni iç savaş ihtimalinin değerlendirildiğini belirterek, Rusya’nın taraflar arasında ara buluculuk yapmasının söz konusu olmadığını söyledi. Peskov, Rusya’nın, Penşir’deki yerel gruplar ile Taliban arasında ara buluculuk yapıp yapmayacağına yönelik soruyu yanıtlayarak, “Hayır böyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Heiko Maas: Havaalanı için Taliban’la görüşüyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kabil Havalimanı’nı açık tutmak için ABD, Türkiye ve Taliban’la görüştüklerini açıkladı.

Havalimanında durumun daha da kaotik bir hal aldığını belirten Maas, havaalanının ABD’nin ülkeden çekilmeyi taahhüt ettiği tarih olan 31 Ağustos’tan sonra, ‘sadece güvenliği garanti altına alınırsa’ açık olacağını kaydetti.

Maas, G7 ülkelerinin Afganistan’dan gelecek göç dalgasının nasıl ele alınacağını görüşeceğini de belirtti.

Haberin Devamı

Taliban’dan çekilme tehdidi ‘Sonuçları olur’

Penşir’de ne oluyor?

Ahmed Mesud, müzakereye açık olduklarını duyururken, “Tüm ülkeyi tek bir vilayette koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Penşir’de başlayan direniş hareketi nedeniyle rahatsız olan Taliban, bölgeyi kuşattığını duyurdu. Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Savaşçılarımız Penşir yakınlarına konuşlanarak, burayı kuşattı, ancak biz bu konuyu barışçıl bir şekilde çözmek istiyoruz” dedi.

Penşir’deki Taliban karşıtı direniş grubu Ulusal Direniş Cephesi ise savaşmaya hazır binlerce üyeleri olduğunu belirtti. Grubun Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Nazari, Taliban’la barışçıl bir şekilde masada çözüm istediklerini, ancak “gerekirse” çatışmadan

kaçınmayacaklarını ifade etti. Grubun kurucusu ve lideri Ahmed Mesud Reuters’a yaptığı açıklamada “Taliban’ın doğru yönde ilerlemenin tek yolunun müzakere olduğunu anlamasını istiyoruz” dedi ve “Bir savaş çıkması taraftarı değiliz” diye konuştu. Mesud, “Tüm ülkeyi tek bir vilayette koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Taliban yönetimi Bağlan vilayetinde 3 ilçede kontrolü geri aldıklarını duyurdu. Pule Hisar, Deh Salah ve Andarab ilçelerinin kontrolü eski yönetime bağlı güçler ve yerel gruplara geçtiği açıklanmıştı.

Taliban’dan çekilme tehdidi ‘Sonuçları olur’

Türk askeri yardım ediyor

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı bünyesindeki Türk askerleri, Kabil’de havaalanı çevresindeki tahliye işlemleri için sahada görev yaparken, aynı zamanda “Ankara” adını taşıyan karargah binasında tahliyenin koordinasyonu üzerine çalışıyor. Türk askeri, ülkeden ayrılmak için havalimanının önünde günlerdir zor şartlarda bekleyenlere yardımcı olmaya devam ediyor.