Dünya Tank sevkiyatı zaman alacak

Tank sevkiyatı zaman alacak

28.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard 2 ve ABD yapımı M1 Abrams tanklarının sevkiyatı için çalışmalar sürüyor. Almanya’nın göndereceği tankların bir ay içinde Ukrayna’ya ulaşması beklenirken, Amerikan tankları için Ukrayna ordusu biraz daha beklemek durumunda kalacak.

Tank sevkiyatı zaman alacak

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD’nin elinde stok fazlası tank bulunmadığını, Ukrayna için yeni tanklar alınacağını ve bu nedenle M1 Abrams tanklarının Ukrayna’ya sevk edilmesinin aylar alacağını söyledi. Tankların, Ukrayna Güvenlik Yardımı Fonu’ndan (USAI) sağlanacak para ile satın alınacağını belirten Singh, bu tanklar için eğitim, bakım ve idame süreçlerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna’ya Alman Leopard 2 tanklarının dışında 60 tank daha vereceklerini söyledi. Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya modern tank tedariki konusunda anlaşmaya varmasında Polonya’nın rolüne dikkat çeken Başbakan Mateusz Morawiecki, 14 adet Leopard 2 tankının yanı sıra 60 adet modernize edilmiş tank daha vereceklerini söyledi. 60 tankın 30 tanesinin Polonya yapımı PT-91 Twardy ana muharebe tankı olacağını belirten Morawiecki, geri kalan 30 tankın modeli hakkında ise bilgi vermedi.

‘Rusya ile savaştayız’

Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine yeşil ışık yakan Almanya’da Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un “Rusya’ya karşı savaştayız” açıklaması Moskova’da büyük tepki topladı. Euronews Türkçe’nin haberine göre, Baerbock’un geçen salı Avrupa Konseyi toplantısında Batılı müttefiklere uyum çağrısında bulunmak için “Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil” açıklamasını gündeme taşıyan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova’daki Alman Büyükelçisinden Berlin’den gelen “çelişkili” açıklamalarla ilgili açıklama talep etti. Telegram’dan da bir mesaj paylaşan Sözcü, “Kendileri ne hakkında konuştuklarının farkındalar mı?” sorusunu yöneltti. Alman Dışişleri Bakanlığı da Baerbock’un sözlerinin ardından açıklama yaparak Almanya’nın “çatışmanın tarafı olmadığını” vurguladı.