Dünya Tarihi zirve ‘çöktü!’

Tarihi zirve ‘çöktü!’

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore’nin nükleer test alanını yıkmasından saatler sonra, Pyongyang’ın son günlerdeki tavrını gerekçe göstererek 12 Haziran’daki tarihi zirvenin yapılmayacağını duyurdu.

Tarihi zirve ‘çöktü’

ABD Başkanı Donald Trump, dün tüm dünyayı bir kez daha şaşırttı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran’da yapılması planlanan tarihi zirvenin iptal edildiğini açıkladı. Kim’e hitaben bir mektup yazan Trump, görüşmeyi, Kuzey Kore’nin son açıklamasında yer alan “öfkeli ve düşmanca ifadeler” nedeniyle iptal ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dün Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Choe Son-hui, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in açıklamalarını sert biçimde eleştirmiş, Pence’in Kuzey Kore’nin Libya gibi olacağıyla ilgili ifadelerini “aptalca” ve “cahilce” olarak nitelendirmişti. Washington’la diyalog için asla yalvarmayacaklarını ifade eden Choe, ABD’nin Kuzey Kore ile toplantı odasında oturması ya da Pyongyang’la nükleer restleşmeye girmesinin, ABD’nin davranışlarına bağlı olduğunu belirtmişti. Pence, önceki gün yaptığı açıklamalarda ABD ile nükleer bir anlaşmaya varması konusunda Kuzey Kore’ye uyarıda bulunarak, aksi taktirde bu ülkenin sonunun Libya’ya benzeyebileceğini öne sürmüştü.

Kuzey Kore’den gelen açıklamaların ardından dünyayı şaşkına çeviren mektubu yazan Trump, “Orada sizinle birlikte olmayı sabırsızlıkla bekliyordum. Son açıklamanızdaki öfke ve düşmanlık dolu ifadeler nedeniyle maalesef uzun zamandır planladığımız bu görüşmeyi yapmanın doğru olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Mektuba oldukça samimi sözlerle başlayan Trump, daha sonraki satırlarda “Nükleer kapasitenizden bahsediyorsunuz ama bizimki o kadar büyük ve güçlü ki, hiçbir zaman kullanmaya ihtiyaç olmaması için Tanrı’ya dua ediyorum” diyerek Kuzey Kore’yi bir kez daha uyardı.

Haberin Devamı

Tarihi zirve ‘çöktü’

“Zirvenin ertelenmesiyle dünyanın kalıcı barış için büyük bir fırsatı kaçırdığı”nın altını çizen Trump, Kim’e, “Bir gün sizinle görüşmeyi dört gözle bekliyorum” diye seslendi. Zirveyi kendisi ertelemesini Kuzey Kore’nin açıklamalarına bağlayan Trump, Kim’e “Bu en önemli zirveyle ilgili fikrini değiştirmeniz halinde, bana yazmaktan ya da beni aramaktan çekinmeyin” dedi.

Mektubun basına verilmesinin ardından kameraların karşısına geçen Trump, zirvenin ileride gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu duyurdu. Trump buna karşın yaptırımların süreceği mesajını verdi. Trump’ın zirveyi iptal etmesi, Kuzey Kore’nin söz verdiği üzere Punggye-ri nükleer deneme sahasını yıkmasından saatler sonra gerçekleşti.

Tarihi zirve ‘çöktü’

Kuzey Kore, taahhüt ettiği gibi Punggye-ri nükleer deneme sahasındaki tesisi yok etti...

Haberin Devamı

Güney de heyecanla izledi

Kuzey Kore, yapılması planlanan zirveden önce nükleer deneme sahasını iyi niyet jesti olarak boşaltacağını duyurmuştu. Dünyada birçok televizyonun yayınlarını keserek duyurduğugelişme, özellikle Güney Kore’de ekranlardan heyecanla izlendi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Nükleer Silah Enstitüsü, Punggye-ri’de yeraltındaki üç deneme alanını havaya uçurdukları, güvenlik kontrol noktaları ve diğer tesisleri de imha ettiklerini, bununla birlikte hiçbir radyasyon sızıntısı meydana gelmediği, böylece nükleer denemeleri akıya almayı şeffaflık içinde gerçekleştirdiklerinin kanıtlandığı”nı açıkladı.

Associated Press, CNN, CBS, Russia Today ve Çin devlet medyasından temsilciler, uçakla Kuzey Kore’ye gitmişti. Güney Koreli 8 gazeteci içinse, önceki gün son dakika izni çıkmış, Seul’den havalanan bir uçakla Wonsan’a gitmişlerdi. Kuzey Kore, Punggye-ri nükleer deneme sahasında bundan önce 6 defa deneme yapmıştı.