Dünya Tarihi zirveden tarihi karar

Tarihi zirveden tarihi karar

28.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinin tarihi buluşmasından “barış” kararı çıktı. Kim ve Moon, nihai barışın tesisi ve Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasında anlaştı.

Tarihi zirveden tarihi karar

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya geldiği tarihi zirveden barış kararı çıktı. İki ülke liderleri, zirve sonunda yayınladıkları ortak açıklamada Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Açıklamada, “İki lider 80 milyonluk Kore halkının ve tüm dünyanın önünde Kore Yarımadası’nda bundan böyle savaş olmayacağını ve yeni bir barış devrinin açıldığını resmen ilan eder” ifadeleri yer aldı. İki ülke saldırmazlık taahhütlerine bağlılıklarını teyit ederek birbirlerine karşı güç kullanmayacaklarını, karşılıklı silahsızlanmayla birlikte askeri gerilimleri sonlandırarak aralarında barışı pratik olarak tesis edeceklerini vurguladı. Ortak açıklamada liderlerin “Güney ve Kuzey, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasını hedefini teyit ettikleri” vurgulandı. Kore Savaşı’nın resmi olarak sonuçlandırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için iki ülke arasında ABD ve Çin’in de dahil olacağı 3’lü ve 4’lü görüşmeler yapılması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi. İki ülke 1953 yılında imzalanan ateşkesten bu yana hala “resmen savaş halinde” bulunuyor.

Haberin Devamı

Tarihi zirveden tarihi karar

‘Uykunu bölmeyeceğiz’

Kuzey Kore lideri Kim, geçmişte iki Kore arasında anlaşmalar imzalandığını fakat bir süre sonra beklentilerin boşa çıktığını hatırlatarak, tarihteki hataları tekrarlamayacaklarını söyledi. Kim, “Önümüzde öfkeli insanların ve tepkilerin çıkaracağı engeller olabilir fakat acısız zafer olmaz” diye konuştu. Güney Kore lideri Moon da “Tüm dünya bizi izliyor ve omuzlarımızda büyük bir yük var” ifadesini kullandı.

Tarihi zirveden tarihi karar

Zirvede, eşler ve Kim’in kız kardeşi de bulundu.

Bununla birlikte iki lider arasındaki diyaloglarla ilgili basına bilgi veren Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yoon Young-chan “Kim, Moon’un Kuzey Kore’nin füze testleri nedeniyle sabahları erkenden uyanmak zorunda kaldığını duymuş. Bu yüzden Moon’a ‘Bundan sonra uykunu bölmeyeceyiz’ dedi” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte liderler, ülkelerinin bölünmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan ailelerin birleşmesi için bu yıl çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Birleşme faaliyetleri, Kore’nin Japonya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 15 Ağustos Ulusal Kurtuluş Günü’nde açıklanacak.

Kim, Güney Kore’nin başkenti Seul’ü ziyaret sözü verirken, Moon da, Kim’e kız kardeşinin Güney Kore’de “ünlü” olduğunu söyledi ve kutsal kabul edilen Paekdu Dağı’na çıkmak istediğini dile getirdi. Moon’un sonbaharda Pyongyang’ı ziyaret edeceği ve iki liderin “düzenli” olarak görüşeceği, doğrudan telefon görüşmeleri yapacağı belirtildi. Deklarasyonun imzalanmasının ardından iki lider sarılarak birbirini kutladı.

Haberin Devamı

Trump memnun

Zirve dünyada ilgiyle takip edildi. ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey ve Güney Kore arasında tarihi toplantının yapıldığını ve iyi şeylerin olduğunu söyledi. Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, nükleer test ve füzelerle dolu bir yılın ardından, Kuzey ve Güney Kore arasında tarihi bir görüşmenin yapıldığını belirtti. Trump, “İyi şeyler oluyor ama sadece zaman gösterecek” ifadelerini kullandı. Trump, “Kore Savaşı sona eriyor. ABD ve onun harika insanları, Kore’de olanlarla gurur duymalı” dedi. Trump ile Kim’in haziran ayında görüşmesi bekleniyor.

Tarihi zirveden tarihi karar

Onlar da el eleydi!

- Sabahın erken saatlerinde Pyongyang’dan yola çıkan Kim, sınırda Moon tarafından karşılandı. Kim, sınırı ayıran çizgiyi geçerek burada Moon ile tokalaştı ve gazetecilere poz verdi. Bunun ardından Kim programda olmayan bir hareketle Moon’u Kuzey Kore tarafına davet etti. Moon’un bu teklifi kabul etmesiyle ikili elele tutuşarak sınırın Kuzey tarafına geçti ve burada da poz verdi. Daha sonra liderler tekrar Güney Kore’ye geçip programlarına başladı. Bu elele görüntü, birkaç gün önce ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un elele tutuşmasını hatırlattı!..

Haberin Devamı

- Kim Jong-un, 1953 Kore Savaşı’ndan bu yana yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore’ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

Tarihi zirveden tarihi karar

- Kim, Barış Evi’ndeki ziyaretçi defterini imzaladı ve “Şu andan itibaren yeni bir tarih başlıyor, bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında” ifadelerini yazdı.

- Kim sabah programının sona ermesinin ardından, sosyal medya fenomeni haline gelen 12 korumasının eşliğinde öğle yemeği için yeniden Kuzey’e geçti. Yemekten sonra da Güney’e geri geldi.

Haberin Devamı

- İki lider sınır hattında birlikte ağaç dikti. İki ülkeden getirilen toprakların serpildiği çam fidanlarının dikildiği yerin yanına “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taşı konuldu. İki ülke liderleri birlikte kısa bir yürüyüş yapıp sohbet etti. Zirve Moon’un ev sahipliğinde yapılan akşam yemeğiyle sona erdi. Kim’e, İsviçre’deki öğrencilik yıllarında en sevdiği yiyeceklerden olan “rösti” ikram edildi.

Deklarasyondan satır başları

- İki ülke uluslararası spor organizasyonlarına 2018 Asya Oyunları’nda olduğu gibi birlikte katılanacak

- Ülkeler kara, deniz ve hava dahil her alanda birbirine yönelik düşmanca eylemleri durdurmayı kabul etti.

- 1 Mayıs itibarıyla iki ülke arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge bir ‘barış bölgesine’ çevrilecek. Sınırdaki propaganda hoparlörleri sökülecek ve propaganda broşürleri artık dağıtılmayacak.

- Taraflar aşamalı şekilde silahsızlanma konusunda mutabık kaldı.

- Yarımadanın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasını onaylandı.

Tarihi zirveden tarihi karar

Kim’in 12 korumasının limuzini koşarak takip etmesi dikkat çekti.