Dünya Tartışmaların gölgesinde imzalar atıldı

Tartışmaların gölgesinde imzalar atıldı

29.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşma iki ülke yetkilileri tarafından da imzalandı. Buna karşın İsrail’de anlaşmaya tepki oluşurken kabine içindeki iki bakanın varılan mutabakatı veto etmesi bekleniyor

Tartışmaların  gölgesinde  imzalar atıldı

İsrail ile Mavi Marmara krizinden altı yıl sonra ilişkileri normalleştirmek için varılan anlaşmaya imzalar atıldı. İsrail siyasetinde ve kamuoyunda ise anlaşmaya yönelik hararetli tartışmalar yaşanıyor.
Anlaşmanın tamamlandığı pazartesi günü açıklanırken, dün İsrail ve Türkiye’de taraflar metni imzaladı. Ankara’da Türk müzakere heyetinin başındaki Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu anlaşmaya imza atarken, paralel bir tören de Kudüs’te gerçekleşti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, anlaşmaya imza attı. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen düşük profilli imza töreni basına kapalı şekilde gerçekleşti.
Anlaşmanın yarın İsrail’de güvenlik kabinesine sunulması bekleniyor. Dış ve savunma politikaları konusunda karar alan İsrail güvenlik kabinesi; başbakanın yanı sıra, savunma, iç güvenlik, adalet, maliye, içişleri, ulaştırma, göç entegrasyonu ve inşaat bakanlarından oluşuyor.
Ancak kabinenin aşırı sağ kanattan bakanları anlaşmaya onay vermeyeceklerini açıkladı. Yerleşimci yanlısı Yahudi Evimiz Partisi’nin lideri olan Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve aynı partiden Adalet Bakanı Ayelet Shaked anlaşmaya “hayır” oyu vereceklerini duyurdu. Bennet, “Türkiye ile normalleşme önemli ve İsrail Devleti’nin çıkarına. Ancak terör eylemi gerçekleştiren kişilere tazminat ödemek İsrail’in gelecekte pişman olacağı tehlikeli bir emsal olacak” dedi.
Geçmişte Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Türkiye’den özür dilemesinin bir hata olduğunu söyleyen Evimiz İsrail Partisi lideri Savunma Bakanı Avigdor Lieberman anlaşmaya karşı olduğunu, ancak reddedilmesi yönünde kampanya yapmayacağını duyurdu. Anlaşmanın Başbakan Netanyahu’nun yanı sıra Likud Partili bakanlar Yuval Steinitz, Gilad Erdan, Yisrael Katz ile birlikte İçişleri Bakanı Arye Dery, Maliye Bakanı Moşe Kahlon ve Konut Bakanı Yoav Galant tarafından onaylanarak çoğunluğa ulaşması bekleniyor. Daha sonra parlamentoya sunulacak anlaşma 14 gün içinde yürürlüğe girecek.
Muhalefetteki sol siyasiler ise tazminat ödenmesine karşı çıkarken, böyle bir anlaşmanın sol bir hükümet tarafından yapılması durumunda aforoz edileceklerini söylüyor. Ana muhalefet lideri İzhak Herzog, Netanyahu’yu sert bir dille eleştirmişti.
İsrail ziyareti esnasında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması çağrısı yaptı.