Dünya Tayland'da filin kafasını çivili kancayla yardı! Diz çöktürüp özür dilettiler

Tayland'da filin kafasını çivili kancayla yardı! Diz çöktürüp özür dilettiler

16.04.2022 - 12:37 | Son Güncellenme:

18 yaşındaki fil Jumbo Chan Chao'nun kafası, Tayland'ın merkezindeki Ayutthaya Fil Sarayı'nda turistleri gezdirmeye hazırlanırken bakıcısı tarafından çivili metal bir çubukla dövülerek kanlar içinde kaldı. Kurumun yöneticisi açıklama yaparken veteriner bakımına alınan file yapılan muamele büyük öfkeye neden oldu.

Taylandda filin kafasını çivili kancayla yardı Diz çöktürüp özür dilettiler

Kendisi de 18 yaşında olan bakıcı Peerapat, Chan'ın kalın kösele derisini kancayla deldi, fil o kadar çok acı çekti ki sonunda izleri üstüne çöktü. Kafasında derin kesikler bulunan Chan Chao şimdi yerel veterinerler tarafından tedavi ediliyor. Video ayrıca Peerapat'ın kamp yöneticisi tarafından ensesinden tutularak filin ayaklarının dibine diz çöküp özür dilemeye zorlandığı anı gösteriyor. Üzücü olayın görüntüleri, file yapılan muamelenin kendilerini 'gözyaşları içinde' bıraktığını söyleyen bir turist tarafından çekildi. İsmini vermek istemeyen turist 'fillere iyi davranılmasını istediklerini' söylediler. 

Haberin Devamı

BAKICI: BERABER BÜYÜDÜK

Peerapat, kancayı Chan Chao'yu kontrol etmek ve saldırganlaşmasını önlemek için kullandığını savundu. Peerapat yerel basına şunları söyledi: "Olanlardan dolayı çok üzgünüm ve tüm suçlamaları kabul ediyorum. Babam burada çalıştı ve bebekliğimden beri Chan Chao ile büyüdüm. Kanca sık sık kullanılmaz, sadece fil inatçı olduğunda başvurulur. Eğer kontrol edilmezlerse bu filler gelecekte vahşileşir."

YÖNETİCİ: DUYGULARININ ÖNE GEÇMESİNE İZİN VERMEMELİYDİ

Merkezin yöneticisi Veteriner Thongthae Meephan, filin kafasındaki yaraların 'bir haftadan kısa sürede iyileşeceğini' iddia ederek şunları söyledi:

"Chan Chao'nun başına genç ve deneyimsiz bir fili atamak benim hatamdı. Birlikte büyüdüler, bu yüzden bir bağları var ama kancayı bu kadar agresif kullanmamalıydı. Kanca, saldırganlık gösterirlerse filleri kontrol etmek için kullanılır ancak binici kendi duygularının kontrolü ele geçirmesine izin vermemeli. Fil itaat ettiğinde durmaları gerekiyor.'

İŞTEN ÇIKARILDI

Fil parkındaki personel eğitmeni işten çıkardı ve hayvan hakları grupları yerel polis karakoluna şikayette bulundu. Polis Teğmen Samart Raksasak, memurların görüntüleri izlediklerini ve soruşturma başlattığını doğruladı ve "Videodaki kişi hem gözetim altında tutulacak hem de sorguya çekilecek, memurlar da filde yaralanma olup olmadığını kontrol edecek" dedi.

Haberin Devamı

'GÜLÜNÇ NUMARALAR YAPSINLAR DİYE DÖVÜLÜYORLAR'

Fillerin turizm endüstrisinde kullanımını savunanlar, fillerin ülkenin tarihi kültürünün bir parçası olduğunu ve hayvanlara iyi bakıldığını iddia ediyor. Bununla birlikte, hayvan hakları grubu PETA, turizm endüstrisinde filleri veya diğer hayvanları 'sömüren' herhangi bir yerin yasaklanması ve boykot edilmesi için uzun süredir kampanya yürütüyor. PETA Başkan Yardımcısı Jason Baker, "Turizm sektöründe kullanılan filler genellikle yuvalarından ve ailelerinden henüz bebekken alınıyor. Bu travmatize hayvanlar, turistler için ata binmeye veya gülünç numaralar yapmaya zorlanabilmeleri için düzenli olarak metal uçlu kancalarla boyun eğmeleri için dövülüyor" dedi.