Dünya Tayvan konusunu tekrar ısıttı!

Tayvan konusunu tekrar ısıttı!

24.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekât sürdüğü sırada, ABD Başkanı Biden, Çin’in Tayvan’ı istilası halinde askeri müdahalede bulunabilecekleri şeklinde uyarı yaparak, bir süredir soğutulmuş olan konuyu yeniden gündeme getirdi.

Tayvan konusunu tekrar ısıttı

DIŞ HABERLER - Bir ara Moskova yönetiminin Ukrayna’yı işgal harekatı başlatmasıyla gündeme gelen ancak sonrasında savaşın gölgesinde adeta “soğumaya” bırakılan Çin-Tayvan krizi, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarıyla tekrar göz önüne çıktı. Çin de, bu açıklamalara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Asya turu kapsamında gittiği Tokyo’da Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, kendisine yöneltilen “Çin, istila ederse ABD Tayvan’ı askeri olarak korur mu?” sorusu üzerine, “Evet. Verdiğimiz taahhüt bu!” ifadesini kullandı. Biden, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali sonrası, Tayvan’ın korunmasının her zamankinden daha fazla gerekli olduğunu da vurguladı. Çin’in Tayvan’a karşı güç kullanma çabasının tüm bölgede taşları yerinden oynatacağını tekrarlayan Biden, bunun Ukrayna’da olanlara benzer başka gelişmeleri tetikleyeceğini de savundu. ABD Başkanı, bununla birlikte şu anda Çin’in böyle bir yola başvurmasını beklemediklerini de vurguladı.

Haberin Devamı

Tepki gecikmedi

Bu arada Biden’ın üst düzey bir danışmanı, Başkan’ın sözlerinin ABD’nin Tayvan ile ilgili “stratejik muğlaklık” olarak tanımlanan politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğini söyledi. Fransız AFP ajansına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi ise, “Politikamız değişmedi. (Başkan) Tayvan Boğazı bölgesinde barış ve istikrar konusundaki taahhüdümüzü ve Tek Çin devleti politikasına bağlılığımızı tekrarladı. Aynı zamanda Tayvan’la İlişkiler Antlaşması kapsamında, Tayvan’a kendisini savunması için gereken askeri araçları sağlama taahhüdümüzü de yineledi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Biden’ın açıklamalarına Çin’in tepkisi gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını savunmaması gerektiği belirtilirken, Çin’in, toprak bütünlüğü ve egemenliğiyle ilgili konularda asla ödün veremeyeceği vurgulandı. Çin demokratik seçimlerle kendi yönetimini seçen Tayvan adasını topraklarının parçası sayıyor.

Japonya’ya BMGK sözü vermiş

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ABD Başkanı Joe Biden’ın, ülkesinin “reformdan geçirilmiş” Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeliğine destek vereceğini açıkladı. BM tarafından kabul edilmesi halinde, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’den sonra Japonya BM Güvenlik Konseyi’nin 6. daimi üyesi olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BMGK’nın yapısının değiştirilmesi gerektiği yönünde defalarca açıklamalar yapmış ve “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek Türkiye’nin de Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasında yer alması gerektiğini ima etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de buna destek verici açıklamalarda bulunmuştu.

 

Yazarlar