Dünya Tek ortak nokta İsrail!

Tek ortak nokta İsrail!

22.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır ve İsrail arasındaki krizle Türkiye’nin İsrail’le yaşadığı gerginliğin arasında benzerlik var mı sorusunun yanıtını dış politikanın deneyimli isimleri verdi

Tek ortak nokta İsrail

İsrail’in Mısır sınırında 8 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından gerginlik sürüyor. İsrail’in saldırıya karşılık olarak düzenlediği operasyonda beş Mısır polisinin ölmesi üzerine İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak önceki gün “üzgün olduklarını” söylemış, Mısır ise bunun yeterli olmadığını açıklamıştı. Tel Aviv’den bir ekip dün krizi çözmek için Kahire’ye gitti. Ancak gerilim dinmedi. Mısırlılar önceki gece Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği’nin bayrağını parçaladı, gösteriler dün de devam etti. Peki Mavi Marmara kriziyle Mısır-İsrail gerginliği arasında ne kadar benzerlik var? İşte Milliyet yazarlarının yanıtları:

‘Mısır’dan özür diler’
Kadri Gürsel: İki olay arasında benzerlik yok. Mavi Marmara’da sivil toplum örgütlerinin eylemine uluslararası açık sularda müdahale söz konusuydu. İsrail, bu durumda Mısır’dan özür de diler tazminat da öder. Mısır ile hassas olan ilişkilerini riske atmak istemez. İsrail, Mısır’ı hata yaparak kışkırtmak istemez.

‘Mısır çok daha özel’
Sami Kohen: Tamamen farklı olaylar. İsrail öteden beri savaş halinde bulunduğu Gazzeli güçlere karşı her zaman uyguladığı doktrini uygulayarak savunma hakkını kullandı. Mısır, İsrail açısından şu bakımdan önemli; ortak sınırları, komşuluk ilişkisi var. Bulunduğu bölge açısından İsrail’e yapılan saldırıları ancak Mısır durdurabilir. Türkiye ile mukayese edersek, İsrail son olayların ardından artık ‘Türkiye olmadan da bu iş olur’ noktasına vardı. Mısır çok daha özel.

‘Talepler çok farklı’
Semih İdiz: Türkiye’nin özür talebi dünya basınının gündemindeyken Mısır’ın böyle bir talepte bulunması benzerlik çağrıştırıyor. Mısır, Türkiye’nin açtığı yoldan gidiyor. Türkiye’nin kullandığı diplomatik yolu izliyor. Ancak, Mısır ve Türkiye’nin talepleri farklı. Türkiye sadece özür ve tazminat değil, Gazze ablukasının kaldırılmasını da istiyor.