Dünya Tekrar kavuştular zirve konuştular...

Tekrar kavuştular zirve konuştular...

27.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey ve Güney Kore liderleri, bu kez sınırın kuzey tarafında bir araya geldi. Gündem ise, ABD Başkanı Trump’ın ertelediği Washington-Pyongyang zirvesi oldu...

Tekrar kavuştular zirve konuştular...

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran’da yapacağı belirtilen zirveyi ani bir kararla iptal etmesine rağmen, Kore Yarımadası’ndaki iki kardeş ülkenin yakınlaşması bundan etkilenmemiş gibi görünüyor. Nitekim uzun süre sonra bir ilke imza atarak, 27 Nisan’da sınırda bir araya gelip, yarımadadaki gergin bulutları dağıtan Kuzey ve Güney Kore liderleri, dün yine şaşırtan bir adım attı. Güney Kore lideri Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, günler sonra sınırda ikinci bir görüşme daha gerçekleştirdi. Bu ikinci zirve, yine şaşırtıcı bir şekilde sınırın kuzey tarafında gerçekleşti.

Haberin Devamı

Trump’ın, 12 Haziran’da Singapur’da düzenlenmesi planlanan Kuzey Kore lideriyle zirveyi önce ertelemesi, ardından da görüşmeye tekrardan yeşil ışık yakması sonrası durum belirsizliğini korurken, Kore Yarımadası’nda sürpriz bir görüşme yapıldı. Güney Kore lideri Moon Jae-in ve Kim, yine sınırdaki Panmunjom köyünde bir araya geldi. Ancak bu kez Moon Kuzey’e geçti ve sınırın kuzey tarafında kalan Tongilgak’ta bir araya geldiler.

Açıklama yok

Güney Kore Devlet Başkanlığı, yerel saatle öğleden sonra gerçekleşen zirvede iki liderin, Kuzey Kore ve ABD arasındaki olası bir görüşmeyle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını bildirdi. İki liderin bilinen ikinci görüşmesi olan bu zirveden, 27 Nisan’daki zirvedeki kadar fotoğraf ve bilgi akışı olmamakla birlikte, Güney Kore Devlet Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlara göre görüşmede Kim’in “Seul’de bir yıldız haline gelen” kız kardeşi Kim Yo-jong da hazır bulundu ve Moon Jae-in’i kapıda bizzat kendisi karşıladı. Bununla birlikte iki liderin, vedalaşırken birbirlerine samimi bir şekilde sarıldıkları da paylaşılan fotoğraflardan görülen bir başka ayrıntı.

Haberin Devamı

İki lider, 27 Nisan’da Panmunjom’daki Barış Evi’nde ilk kez bir araya gelmişti. Bu da bir Kuzey Kore ve Güney Kore lideri arasında 2007’den bu yana gerçekleşen ilk görüşme olarak tarihe geçmişti. Kim ve Moon, zirve sonunda imzalanan Panmunjom Deklarasyonu’nda, Yarımada’nın “nükleer silahlardan tamamen arındırılması” ve iki ülke arasındaki savaşı bu yıl nihai olarak sonlandırma amacında mutabık kalınmıştı.

Nitekim Kuzey Kore söz verdiği üzere önceki gün Pyunggye-ri nükleer deneme sahasını yabancı gazetecilerin de şahitliğinde imha etmişti. Bundan saatler sonra ise Trump, Güney Kore lideri Moon’la görüşmesinin ertesi günü Kim’le zirveyi ertelemişti. Trump “Kuzey Kore liderinin son açıklamalarında ABD’ye yönelik çok şiddetli öfke ve açık düşmanlık göstermesini” gerekçe olarak sunmuştu.

Tekrar kavuştular zirve konuştular...

‘Tarih ve mekan aynı kalabilir’

ABD Başkanı Donald Trump, önceki günkü umut verici açıklamalarının ardından Kuzey Kore ile zirvenin gerçekleşmesi durumunda, bunun 12 Haziran’da yine Singapur’da olabileceğini duyurdu. Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kuzey Koreli yetkililerle verimli görüşmelerin sürdüğünü, gerekirse zirvenin bu tarihin ötesine de uzanabileceğini ifade etti. Öte yandan Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında Kuzey Kore nedeniyle sürtüşme olduğu haberleri üzerine Twitter’dan yeni bir açıklama yaparak, olayı yalanladı, aksine tam bir “birlik” yaşandığını savundu.