Dünya Terör Londra’nın peşini bırakmadı!

Terör Londra’nın peşini bırakmadı!

05.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da üç saldırgan, Londra Köprüsü ve çevresinde dehşet estirdi. 7 kişi hayatını kaybederken, 48 kişi de yaralandı. Saldırganlar etkisiz hale getirildi.

Terör Londra’nın peşini bırakmadı

İngiltere’nin başkenti Londra, son üç ayda üçüncü kez terörün hedefi oldu. Kentin merkezinde cumartesi gecesi meydana gelen saldırıda 7 kişi hayatını kaybederken, 48 kişi de yaralandı. Saldırganların etkisiz hale getirildiği belirtilirken, ülke şok yaşıyor.

Haberin Devamı

Londra polisi, kentin merkezindeki Londra Köprüsü ve köprü yakınlarındaki Borough Market’te cumartesi gecesi yaşanan olayda üç saldırgan, önce beyaz bir ticari aracı köprüde 80 km/s hızla yayaların üzerine sürdü. Ardından araçtan inen saldırganlar, aralarında polislerin de olduğu bazı kişileri Borough Market’te rastgele bıçakladı. Polis yetkilileri, söz konusu saldırıyı gerçekleştiren üç kişinin, 8 dakika içinde öldürüldüğünü bildirirken, 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 21’i ağır olmak üzere toplam 48 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında Fransa ve Avustralya vatandaşlarının olduğu da belirtildi.

Saldırganların, kendilerine “intihar bombacısı” süsü verdikleri de belirtilirken, yapılan aramalarda, üzerlerinde “sahte bombalar” bulunduğu kaydediliyor. Öldürülen zanlıların kimlikleri şimdiye kadar açıklanmazken, saldırıyı henüz üstlenen de olmadı.

Haberin Devamı

Baskınlar yapıldı

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley saldırı ile ilgili kapsamlı soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Bununla birlikte saldırı sonrasında sonrası kentin doğusundaki Barking bölgesinde birkaç adrese baskınlar düzenlendiğini, 12 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Görgü tanıkları, saldırganlardan birinin ikametgahı olduğu belirtilen evde de 4 kişinin gözaltına alındığını, bir kişinin kaçmaya çalışırken polis tarafından vurulduğunu söyledi.

Saldırı sonrası bölgede panik yaşanırken, Londra Köprüsü ve yakınlarında bulunan metro ile tren istasyonu kapatıldı. Polis Londralılara bir süre, köprü ve Borough Market’ten uzak durmaları yönünde çağrı yaptı. Londra’nın Vauxhall bölgesinde de bıçaklı saldırı düzenlendiği yolunda ihbar alınmıştı. Ancak Londra Polisi, bu olayın, köprüde ve Borough Market’te yaşananlarla ilgisinin olmadığını açıkladı.

Olağanüstü toplantı

Seçim kampanyasını keserek, acilen Londra’ya dönen Başbakan Theresa May, İngiltere’nin en üst güvenlik kurulu “Kobra Komitesi”ni olağanüstü topladı.

May, yaptığı açıklamada “Artık yeter demenin zamanı geldi” dedi. May, terörle mücadele kapsamında gözaltı süresinin uzatılması ve internette radikal ideolojilerin varlığının sınırlandırılması da dahil, ülkedeki güvenlik politikalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. May, İngiltere’de radikal ideolojilere “çok fazla müsamaha gösterildiğini” ve terörle mücadele kapsamında ülkesinde “zor ve belki de mahçup edici” tartışmalar yapılmasının gerekli olduğunu söyledi. Askeri müdahalelerle mücadelenin kazanılmasının mümkün olmadığını ifade eden May, çoğulcu İngiltere değerlerinin savunulması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da saldırıları, “korkakça” olarak nitelendirerek kınadı, hiçbir şeyin bu tip barbarca eylemleri meşru kılamayacağını söyledi. Khan, “Bu korkakların kazanmalarına asla izin vermeyeceğiz ve terörizm karşısında sindirilmeyeceğiz” dedi. İngiltere Müslüman Konseyi de Twitter’dan açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Konsey Genel Sekreteri Harun Khan, “Ramazan ayında, birçok Müslüman dua edip oruç tutarken yapılan bu saldırı, bu insanların ne yaşama ne de inanca saygısı olmadığını gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Başbakan May, ülkede seçimlerin ertelenmeyeceğini bildirdi.

Terör Londra’nın peşini bırakmadı

Ardı ardına geldi

Londra’daki saldırıdan iki hafta önce, 22 yaşındaki Salman Abedi, Manchester’deki bir pop konserinin kapanışında üzerindeki bombayı patlatarak 22 kişinin ölümüne, en az 100 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. 22 Mart’ta ise saldırgan, aracını Westminster Köprüsü’ndeki yayaların üzerine sürmüş, ardından silahsız bir polisi öldürmüştü. Burada 6 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.Saldırgan öldürülmüştü.

Öte yandan bombalı saldırıda ölenler anısına konser vermek için Manchester’a gelen pop şarkıcısı Ariana Grande, ülkede bulunduğu sırada gerçekleşen ikinci saldırıyla şok oldu. Grande, olayı duyduktan sonra Twitter’dan “Londra için dua ettiğini” yazdı.

Türkiye’den sert kınama

Terör Londra’nın peşini bırakmadı

Başbakan Binali Yıldırım, Londra’da yaşanan terör saldırısı nedeniyle İngiltere Başbakanı Theresa May’e taziye mesajı gönderdi. Alınan bilgiye göre, Yıldırım, mesajında başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Londra saldırıları kınanarak, “Benzer saldırılara birçok defa maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık halkının acısını anlamakta ve paylaşmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi terörle mücadelede Birleşik Krallık’a her desteği vermeye devam edeceğiz” denildi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise, Twitter hesabından, “Londra’daki vahşi terör saldırısını güçlü şekilde kınıyoruz. Birleşik Krallık halkının acısını paylaşıyoruz. Terörle mücadele konusunda her zaman ilkeli bir biçimde Birleşik Krallık ile dayanışma içinde olacağız” mesajını paylaştı. Çelik, belli ülkeleri hedef alan seyahat yasakları ve belli kültürleri aşağılama dilinin sadece teröre kazanç sağlayacağına dikkati çekti.

Dünyadan tepki ve dayanışma

Terör Londra’nın peşini bırakmadı

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May’i telefonla arayarak taziyelerini bildirirken, Twitter üzerinden yazdığı mesajda da “ABD, Londra ve İngiltere’nin neye ihtiyacı varsa yardım etmek için her zaman yanında. Tanrı sizi korusun” yazdı. Trump, bununla birlikte kendisinin koymaya çalıştığı yasağı savundu ve “Ekstra önlem olarak seyahat yasağına ihtiyacımız var” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Twitter hesabından yayınladığı mesajda, “bu trajediden sonra da İngiltere’nin yanında yer aldıklarını” belirtti ve saldırıda ölenlerin ailelerine taziyelerini bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de İngiltere’ye taziye ve dayanışma dileklerini iletti. Merkel’in açıklamasında, “Bugün tüm sınırları aşarak dehşet ve yasta birleştik, ama aynı zamanda kararlılıkta da... Almanya açısından güçlü bir biçimde ifade etmek isterim ki, terörizmin her türden biçimine karşı mücadelede kararlılıkla İngiltere’nin yanındayız” ifadelerine yer verildi.