10.08.2009 - 00:21 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
1991’den bu yana Batı yanlısı hükümet güçleriyle radikal İslamcılar arasında iç savaşın yaşandığı, 2006’dan beri de orta ve güney bölgeleri şeriatla yönetilen Somali’nin, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Pakistan ve Afganistan’daki askeri operasyonlarını yoğunlaştırmasının ardından teröristler için yeni çekim merkezi haline gelmeye başladığı belirtildi.
‘Havlamayan köpek’
İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre, 1991 yılında Muhammed Siyad Berri diktatörlüğünün devrilmesinden bu yana etkin bir hükümetten mahrum kalan Somali, El Kaide tarafından Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın “kanunsuz bölgelerine” bir alternatif olarak görülüyor.
Terör uzmanları, uzun yıllardan bu yana militanların Batılı ülkelerdeki hedeflere saldırmak üzere eğitildiği sınır bölgesinde giderek daha fazla baskı altına giren El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in son zamanlarda Müslümanlara, Somali’deki savaşa katılma ve para gönderme çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.
Uzmanlara göre, Somali’deki gelişmelerin en fazla endişe veren tarafı ise, ülkedeki “İslami Mahkemeler Birliği”nin askeri kanadı olarak 2006’da kurulan El Şebab Örgütü’nün, El Kaide’nin de desteğiyle giderek güçlenmesi ve Batılı ülkelerde yaşayan Somalililer üzerindeki etkisini artırması.
Avustralya’da geçen hafta büyük bir terör eylemi hazırlığındayken yakalanan militanların, El Şebab’la bağlantısı bulunan Avust-ralya vatandaşı Somalili olduğunu hatırlatan uzmanlar, git gide daha fazla sayıda Somali kökenli Amerikan vatandaşının da ülkelerine dönerek buradaki iç savaşa katıldıklarını söyledi.
Sayıları milyonları bulan ve El Şebab tarafından radikalleştirilmeye çalışılan bu toplulukları “henüz havlamayan köpeğe” benzeten uzmanlar, bu insanların, ülkelerinde eğitim almalarının ardından Batılı ülkelere geri dönerek terör eylemlerine imza atmalarından korktuklarını ifade ediyor.
Clinton’dan destek sözü
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, geçen çarşamba günü başladığı Afrika ziyareti kapsamında perşembe günü Kenya’da bir araya geldiği Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile El Şebab’la mücadele konusunu görüşmüştü.
Clinton, bu mücadelenin başarıya ulaşması için ABD’nin Somali’ye askeri ve finansal yardımını artıracağı sözünü vermişti.
Somali, otorite boşluğundan yararlanarak Aden Körfezi çevresinde gemilere saldıran Somalili korsanların faaliyetleri nedeniyle de son zamanlarda uluslararası camianın gündemine giriyordu.
Somalili korsanlar 2008’de yaklaşık 100 gemiye saldırırken, 2009’da bu sayı şimdiden 75’i aşmış durumda.