Dünya Tıbben öldü! Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

Tıbben öldü! Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

02.01.2022 - 07:04 | Son Güncellenme:

"Ben Bond... James Bond!" repliğiyle hafızalara kazınan, dünyanın en havalı, dayanıklı ve yenilmez ajanı hakkında bugüne dek pek çok haber ve araştırma yapıldı. Bunların sonuncusu ise ezber bozacak nitelikte.

Derleyen: Nazlı Erdol Akar / Milliyet.com.tr - Yalnızca İngiltere'nin değil, dünyanın en ünlü gizli ajanı James Bond bugüne dek sayısız tartışmaya ve araştırmaya konu oldu. Hakkında sayfalarca haberler ve makaleler yazılıp çizildi. Bond, bugün ise üzerine yapılan yeni bir araştırmayla gündemde. 007 James Bond ile yapılan bir araştırmaya göre, ikonik ajan işiyle ilgili yaşadığı çok sayıda risk nedeniyle gerçek hayatta şimdiye dek birçok defa ölmüş olurdu.

Haberin Devamı

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

Araştırmacılar, 1962'nin 'Dr. No' filminden 2021'in 'No Time to Die'a kadar, Eon Productions tarafından yapılan James Bond filmlerinin 25'ini analiz ettiler. Özellikle, filmler boyunca yaptığı 86 uluslararası yolculuk sırasında kurgusal ajanın 'uluslararası seyahat tavsiyelerine uyup uymadığına' baktılar.

Uzmanlar, Bond'un yerinde olacak gerçek hayattaki herhangi bir ajanın, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, alkol zehirlenmesi, tropikal hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyonlar ve diğer tehlikelerden muzdarip olabileceğini ortaya koydu.

Analiz, Nijmegen'deki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Wouter Graumansa ve Teun Bousemaab ile Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan William Stone tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

3 BİN 113 DAKİKA BOND'U İZLEYİP ANALİZ ETTİLER

Ekip, makalelerinde "Genel olarak, Bond'un seyahatle ilişkili sağlık risklerine karşı ve özellikle bulaşıcı hastalık tehdidine karşı hazırlıksız olduğunu gördük" dedi ve ekledi:  "Online seyahat tavsiyelerinin artan kullanılabilirliğine rağmen, Bond'un bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski ne yazık ki son görevlerde azalmadı. Çift-0 statüsüne sahip ajanların uluslararası terörle mücadele faaliyetlerindeki merkezi rolü göz önüne alındığında, MI6'nın sorumluluğunu ciddiye alacağını içtenlikle umuyoruz."

Araştırmada çalışanların her biri akşam saatlerinin yaklaşık 3 bin 113 dakikasını 25 Bond filminin tamamını izlemeye ayırdı. Araştırmacılar bunun 'daha acil toplumsal meselelere kolayca harcanabileceğini' de kabul ediyorlar.

Ekibin, eylül ayının sonunda vizyona giren en son Bond filmi 'No Time To Die'ı izlemek için muhtemelen sinemaya defter getiren tek seyirci olduğuna dikkat çekiyorlar. İzleyiciler filmin keyfini çıkartırken, bilim adamları Bond'un hayatına mal olacak daha gözü pek davranışları not etti.

'OLAĞANÜSTÜ YÜKSEK BİR ÖLÜM ORANI VAR'

Özellikle, Bond'un ortalamanın üzerinde bir cinsel etkinliği olduğu dikkat çekiyor. Bu durum, cinsel geçmişini paylaşmak için yeterli zamana sahip olmayan ajanın, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor.

Haberin Devamı

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

Araştırmacılar, ekrana yansıyan toplam 59 cinsel ilişki olduğunu tespit etti, bu da film başına 2,4 ortalamaya denk geliyor. Bond'un partnerleri arasında, özellikle de bazı durumlarda cinsel ilişkiden çok kısa bir süre sonra, 'olağanüstü yüksek bir ölüm oranı' olduğu bilim insanlarının dikkatinden kaçmadı.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların herhangi bir ölümde rol oynadığına dair net bir gösterge olmamasına rağmen, Bond'un partnerlerinden dörtte birinden fazlası hayatta kalamıyor.

ONA DOKUNAN YANIYOR

Örneğin, 1964 yapımı 'Goldfinger' filmindeki Jill Masterson, Bond'la tanıştıktan sadece birkaç dakika sonra onunla ilişkiye giriyor. Ancak kısa süre sonra kötü adam Oddjob tarafından baştan aşağı altın rengine boyandıktan sonra boğularak hayatını kaybediyor.

Bond ayrıca genellikle solunum yolu virüsü bulaşmasını önlemenin yollarından habersiz görünüyor ya da görevleri sırasında bunu pek umursamıyor.

Örneğin Japonya'da geçen 'You Only Live Twice' filminde Bond, kılık değiştirmek amacıyla yüzünü ve ağzını yakın zamanda başka bir kişi tarafından kullanılan bir yüz maskesi ile kapatıyor.

Haberin Devamı

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...


VİRÜS TEHLİKESİ

Özellikle de dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını çağında bu, yakın zamanda solunan ve muhtemelen enfekte olmuş solunum damlacıklarını teneffüs etme riski taşıdığından, sağlık yetkililerinin tavsiye etmediği bir şey.

Araştırmayı yapan uzmanlar, Kovid-19'un nedeni olan SARS-CoV2 virüsünün, maruziyetten sonraki bir hafta boyunca cerrahi maskelerde tespit edilebildiği göz önüne alındığında, diğer solunum yolu virüslerinin de kumaş üzerinde hayatta kalabileceğine dikkat çekiyor.

VOTKA MARTİNİ SEVİYOR AMA...

Ekip, Bond'un ünlü bir şekilde votka martini içmeye düşkün olduğunu ancak bunun zayıf bir dehidrasyon (susuzluk) seviyesi yaratma riski olduğuna da dikkat çekti.

Uzmanlar, alkollü içeceklerin, Bond'un genellikle sıcak iklimlerde girdiği aşırı fiziksel aktivite göz önüne alındığında büyük bir endişe olan dehidrasyonu yani sıvı kaybını gidermeyeceğini hatırlatıyor. 

Haberin Devamı

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

SADECE ÜÇ KEZ ALKOLSÜZ İÇECEK TÜKETTİ

Bond'un alkolsüz içecekler içtiği yalnızca üç kez gözlemlendi: 'From Russia with Love' filminde portakal suyu, 'Dr. No' ve 'Casino Royale'de ise tuzlu su.

İkincisinin, sıvı dengesinin korunmasında özellikle yararsız olduğu dikkat çekerken, onu içmenin Bond'un kusma ve böylece ölümcül bir zehirlenmeyi önleme girişimi olduğuna dikkat çekiyorlar.

Uzmanlar, alkol tüketiminin ayrıca sıtma bulaştıran sivrisinekler için çekiciliği artırdığı ve karaciğere daha çok zarar verdiği vurgulandı. Bond aynı zamanda serinin ilk filmlerinde de çok sigara içiyor, ancak Daniel Craig döneminden beri neyse ki bu alışkanlığı bıraktı.

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...


YEDİKLERİ BİLE TEHLİKE ARZ EDİYOR

Bond, herkesin bildiği en lüks yemeklerin tadını çıkarmaktan hoşlanır ancak cömert yaşam tarzının bu yönü bile risksiz değil. Bond filmlerini inceleyen uzmanlar, ünlü ajanın kabukları üzerinde gelişebilecek bakterilere rağmen yıkanmamış meyve yerken görülebildiğini ve çiğ istiridye yiyerek tekrar tekrar vibriosis, norovirüs ve hepatit enfeksiyonu riski taşıdığını söylüyor.

İstiridye yemeyi sevmesi, afrodizyak oldukları inancıyla açık bir şekilde bağlantılı olarak görülüyor ancak Bond onların yan etkilerinden biri olan akut ishali gözden kaçırıyor. Açıkça söylemek gerekirse araştırmacılar, Bond'un 25 film boyunca hiçbir zaman 'dünyayı kurtarma eyleminin ortasında uygunsuz bir ishal nöbeti' yaşamamasına şaşırmış görünüyor.

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

Uzman ekip, işvereninin yani MI6'nın, Bond'a bu riskleri azaltmak için seyahat öncesi uygun tavsiyelerde bulunma konusunda 'açık sorumluluğa' sahip olduğu sonucuna varıyor. 

Utrecht Üniversitesi'nden Dr. Richard Zegers tarafından ilk 24 James Bond filmi üzerinde yapılan bir araştırma da ajanın 2.3 görüşmede kadınları baştan çıkardığını gösteriyor.

Tıbben öldü Şaşırtan gerçek ortaya çıktı: Meğer James Bond...

37 CÜMLEYLE BAŞTAN ÇIKARIYOR

Bond'un hedeflerinin yüzde 27,8'inden fazlası ilk karşılaşmalarında yenik düşüyor ve bunların arasında, ilk sohbet ile yatak odası arasında söylenen cümlelerin sayısı tipik olarak 7 ila 8 arasında.

Ancak 24 filmin tamamında Bond, baştan çıkarma başına yaklaşık 37 cümleye ihtiyaç duyuyor ama hiçbir filmde MI6'nın en iyi ajanının güvenli ilişkiye girdiğine dair tek bir ipucu yok.

Eleştirmenler, Bond'un son macerası 'No Time To Die'da, kadın meslektaşlarını yatağa çekmede başarısızlığa uğradığına dikkat çekti. Yeni filmin vizyona girmesinden önceki bir röportajda, aktör Daniel Craig, karakterinin 'uyum sağlaması gerektiğini' ve 'önceki filmlerde olup bitenlerin birçoğunun artık tartışmalı olduğunu' itiraf etti.