Dünya Trajedi sürüyor

Trajedi sürüyor

03.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus ablukası altındaki Mariupol kentinde, ateşkese rağmen sivillerin tahliyesi bir türlü gerçekleşemiyor. Rus askerinin engellemeleri nedeniyle tahliye girişimleri yetersiz kalıyor.

Trajedi sürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, abluka altındaki Mariupol kentindeki insani trajedi sürüyor. Rus kuşatması altındaki kentten sivillerin tahliye edilebilmesi amacıyla sağlanan ateşkes Rus askerinin engellemesi nedeniyle yeterli sonuç vermiyor.
Önceki gün kente ulaşamayan Kızıl Haç yardım konvoyu, dün Mariupol'a ulaşmak için yeniden bir girişim başlattı. Bununla birlikte Ukrayna, bir kısım sivilin kentten çıkarıldığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin kuşatması altındaki Mariupol'den 3 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliyesinin gerçekleştiğini açıkladı. Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestoviç, Uluslararası Haç örgütünün yeniden sivillerin tahliyesi için girişimde bulunacağını belirterek, Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da yapılan görüşmeler sırasında tahliyelerin gerçeklemesi konusunda uzlaşma sağlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Arestoviç, "Mariupol sakinlerinin tahliyesi konusunda bugüne veya belki de yarın iyi haberler alacağımızı düşünüyorum" dedi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, tahliye girişimini ertelemek zorunda kalmış, "koşulların tahliyeleri imkansız kılması nedeniyle geri dönmek zorunda kalındığını" açıklamıştı. Zelenskiy, insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol kentinden siviller ile askerlerin tahliyesi konusunda arabulucu olması için Türkiye ile görüştüklerini de bildirdi.

Protestoya sert müdahale!

Ukraynalıların Rus askerine karşı direnişi de sürüyor. Ukrayna ordusunun birçok noktada sahada ilerlemesi sonrası Ukraynalılar cesaretlenirken, dün yaşanan bir olay büyük tepki çekti.

Rusya'nın işgali altındaki Enerhodar kentinde Rus askeri barışçıl protestoculara ateş açtı. Sivillerin gerçekleştirdiği gösteriyi dağıtmak isteyen Rus askerlerinin müdahalesi sonucu en az 4 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Nükleer santralin bulunduğu kentte direnişi sürdüren siviller, Rus askerlerine karşı gösteri gerçekleştirdi. Ancak Rus ordusunun protestoya müdahalesi sert oldu. Ukrayna halkına karşı ses ve gaz bombaları kullandığı belirtilen Rus askerlerinin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

Ukrayna ordusunun başkent Kiev ve çevresindeki kazanımları sürerken, ülkenin farklı noktalarında ise Rus bombardımanı devam ediyor. Rus askerinin kritik önem taşıyan Hostomel havaalanından çekildiği öğrenildi. Kiev yakınındaki havaalanı büyük çatışmalara sahne olmuştu. Çernobil'de de Ukrayna bayrağı dalgalanmaya başladı.

Mikolayiv'de Rus ordusunun 29 Mart'ta vurduğu valilik binasındaki can kaybının ise 33’e ulaştığı açıklandı.

ABD’den yeni askeri yardım

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’ya 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapacaklarını söyledi. Washington Post’un haberine göre, Kirby, Ukrayna ordusunu güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Ukrayna’ya insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere 300 milyon dolara kadar askeri malzeme sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Joe Biden yönetiminde ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı savunma desteğinin ise 2,3 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Trajedi sürüyor

İyi günde kötü günde… Başkent Kiev çevresindeki bölgelerde Ukrayna ordusunun operasyonları devam ederken, operasyona katılan Ukraynalı evli çiftin görüntüsü dikkat çekti.

Ukrayna ‘Afganistan olmayacak’

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 38. günde devam ediyor. Rus ordusu bazı bölgelerden çekilmeye devam ederken, bazı bölgelerde varlığını sürdürüyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve aynı zamanda müzakere heyetinde yer alan Mihaylo Podolyak çekilme sürecine dair açıklamalarda bulundu. Podolyak, “Rusya, Ukrayna’nın güney ve doğu bölgeleri hariç diğer bölgelerden çekiliyor. Sonra sessizce işgal edecekler, hava savunma sistemi kuracaklar, kayıplarını azaltıp şartlarını dikte edecekler. Eğer Rusları oralardan da öte sürmek istiyorsak ağır silahlar olmadan olmayacak” ifadelerini kullandı.

Batı’dan ağır silah talep eden Podolyak, Ukrayna’nın ‘Afganistan’a dönmeyeceğini’ ve Rus askerinin yıllar süren uzun bir savaşı sürdüremeyeceğini belirtirken, Rusya’nın Donbas’a hakim olmaya çalışacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Çekiliyorlar

Başkent Kiev ve çevresinden büyük oranda çekilmek zorunda kalan  Rus ordusundan geriye kalanlar dikkat çekti. Ukrayna ordusunun karşı saldırıları sonrası büyük kayıp veren Rus ordusunun, çok sayıda tank ve zırhlı aracı geride bırakarak bölgeden ayrıldığı görülüyor. Kiev'in batısındaki Dmitrivka kasabası civarında çekilen fotoğraflarda Rus ordusunun ağır kayıpları dikkat çekiyor. Rusya'nın, Ukrayna'nın güneyi ve doğusu dışında kalan bölgelerden hızlı biçimde çekildiği görülüyor.

Trajedi sürüyor

'Putin hasta' iddiası

Rusya'da Proekt isimli araştırmacı gazetecilik platformunun yaptığı araştırmalar sonucunda, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'ye resmi ziyaretlerinde veya 'açıklama yapmadan ortadan kaybolduğu' tarihlerde, doktorların da Karadeniz kıyısındaki şehirde olduğu ortaya çıkarıldı.

Habere göre Putin'e 2016 ve 2017 yıllarındaki ziyaretlerinde ortalama 5 doktor; 2019'da ise 9 doktor eşlik etti. Haberde Putin'e Soçi ziyaretlerinde aralarında tiroid kanseri cerrahı da bulunan bir grup doktorun eşlik ettiği belirtildi. Putin'in Soçi'deki evine sık ziyaretler yaptığını tespit etmesinin ardından Kremlin, Rus liderin tiroid kanseri ameliyatı olduğu iddialarını yalanladı.

Haberin Devamı

Papa Ukrayna'ya gidebilir

Malta'yı ziyaret eden Papa Françesko, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Katolikler’in ruhani lideri Papa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i üstü kapalı şekilde eleştirirken, 'bir hükümdarın milliyetçi çıkarlar için çatışmaları körüklediğini' söyledi.

Papa, Malta’ya giderken uçakta bir muhabirin Kiev'i ziyaret etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna da bu olasılığın gündemde olduğu yanıtını verdi; ancak ayrıntı paylaşmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko ve Ukrayna'nın Vatikan Büyükelçisi Andriy Yuraş, geçen haftalarda Papa'yı Kiev’e davet etmişti. Papa, daha önce Zelenskiy ile telefonda konuşmuştu.