Dünya Trump’a Kaşıkçı baskısı

Trump’a Kaşıkçı baskısı

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Amerikan CNN televizyonu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yeni iddialar ortaya attı. CNN’in özel haberine göre, Kaşıkçı’nın öldürülmeden önce katilleriyle mücadele ederken, son sözleri “Nefes alamıyorum” oldu. CNN, haberini Kaşıkçı cinayeti soruşturması hakkında brifing alan ve Kaşıkçı’nın son anlarının ses kaydının çevirisini gören bir kaynağa dayandırdı.

Trump’a Kaşıkçı baskısı

Kaşıkçı’nın ölümünün acemice işlenmiş bir cinayet olmadığını ve önceden planlandığını söyleyen haber kaynağı, Suudi gazetecinin, kendisini öldürmek isteyenlere karşı mücadele verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ses kaydı dökümlerinde Kaşıkçı’nın cesedinin bir testereyle parçalara ayrıldığı bilgisinin de yer aldığı belirtilen haberde, faillere Kaşıkçı’nın bedeni parçalara ayrılırken müzik dinlemeleri tavsiye edildiği öne sürüldü. Haberde ayrıca ses kaydı dökümlerinde cinayet işlendikten sonra bir takım telefon görüşmeleri yapılarak karşı tarafa bilgi verildiği bilgisinin de yer aldığı kaydedildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi üzerine eleştirilerin hedefi olmuş, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA), öldürülmesi emrini Selman’ın verdiği sonucuna ulaştığı bildirilmişti.

‘Aklı yerinde değil’

Öte yandan ABD yönetiminin konuya yaklaşımı hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi siyasileri rahatsız ediyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Washington yönetiminin Kaşıkçı cinayetine verdiği tepkiden rahatsızlığını dile getirdi, Senatör olarak bundan böyle Suudi Arabistan’a yönelik hiçbir silah satışına destek vermeyeceğini belirtti. Graham, “Selman, adeta yıkım güllesi gibi. Bence aklı yerinde değil. Hangi aklı başındaki insan bir kişiyi kandırarak Türkiye’deki konsolosluğa getirip öldürdükten sonra bunun yanına kalacağını düşünür ki? Benim endişem şu ki bu adamın liderliğindeki Suudi Arabistan’a satacağımız silahlar daha sonra Rusların veya Çinlilerin eline geçebilir” ifadelerini kullandı. Graham, “Suudi Arabistan ile ilişkimiz stratejik olarak önemli ancak bunun için her bedeli ödeyecek değiliz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Senatör Marco Rubio da, Başkan Donald Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in Kaşıkçı cinayeti sonrası Veliaht Prens’e tavsiyeler verdiği iddiası üzerine Beyaz Saray’a tepki gösterdi. doğrudan kanıta ihtiyacımız yok” dedi.