Dünya Trump’a yargıç engeli

Trump’a yargıç engeli

11.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele” (DACA) adlı programa son verme kararı, bu kez yargıç engeline takıldı.

Trump’a yargıç engeli

Trump yönetiminin çocuk yaşta ABD’ye giren “Hayalperestler” lakaplı göçmenlerin sınır dışı edilmesi yönündeki hamlesine, San Franciscolu yargıç William Alsup’tan durdurma kararı geldi. Yargıç Alsup, kararında, Beyaz Saray’ın bu programı kaldırma hamlesine yönelik itirazların devam ettiği bir sırada, programın sürmesi gerektiğine hükmetti. Alsup, Adalet Bakanlığı’nın programın yasa dışı olduğuna yönelik açıklamasının ise “kusurlu bir yasal açıklama” olduğunu belirtti. Yargıç aynı zamanda bu programdan yararlananların yenileme başvurularının işleme konması gerektiğini de söyledi. Ancak bu karar sınırlı bir alanı kapsıyor. Daha önce DACA programına hiç katılmayanlar bu karardan faydalanamayacak.
Yumuşadı...
Bu arada Trump, federal hükümetin kapanmasına karşı, ülkede yasadışı yaşayan yüzbinlerce genç göçmenin geleceğini ilgilendiren reform konusunda Kongre’yle uzlaşmaya varmak istediğini açıkladı. Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleriyle görüşen Trump, göç reformu konusunda iki aşamalı bir plan önerdi.
Trump ilk aşamada genç göçmenler ve sınır güvenliği konularını “sevgi tasarısı” adı altında birleştirmek, ikinci aşamada da Kongre’de kapsamlı değişiklikler gerektiğini söyledi. İki partiyi bir araya getirebilecek projeler için para ve kaynak tahsisini de gündeme getiren Trump, Meksika sınırına “duvar” ısrarını ise sürdürdü.

Steve Bannon işinden de oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski başstratejisti Steve Bannon’ın, Trump hakkındaki bir kitapta kendisine atfedilen sözlerle ilgili tartışmaların artması üzerine aşırı sağcı Breitbart adlı haber sitesindeki görevinden ayrıldığı bildirildi. Breitbart haber sitesinden yapılan açıklamaya göre, Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Bannon görevinden ayrıldı. Bannon’a dayandırılan bilgilerin de yer aldığı “Ateş ve Öfke: Trump Beyaz Sarayının İçinden” adlı kitabın ABD kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olması üzerine bu kararın alındığı belirtildi. Söz konusu kitapta Bannon’ın, Trump’ın büyük oğlu Trump Jr. ile bazı Ruslar arasında New York’taki Trump Otel’de yapılan görüşme için “haince” ifadesini kullandığı kaydedilmişti.

‘Oprah’ı yenerim!’
Ünlü televizyoncu Oprah Winfrey’in ABD’de 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı tartışmaları sürerken, Başkan Donald Trump, böyle bir durumda Winfrey’yi yenebileceğini söyledi. Trump, kendisine bu konuda yöneltilen soruya, “Evet Oprah’yı yenebilirim. Onunla yarışmak çok eğlenceli olur. Oprah’yı çok iyi tanıyor ve seviyorum fakat seçimlere katılacağını sanmıyorum” dedi. ABD’de Pazar günü düzenlenen Altın Küre ödüllerinde ünlü televizyon yapımcısı Oprah Winfrey’nin kadınların güçlenmesi ve kendi köklerine ilişkin konuşması sosyal medya ve haber yayınlarında büyük bir yer edinmişti.