Dünya Trump’a yeni bir ‘şahin!’

Trump’a yeni bir ‘şahin!’

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray’da yaprak dökümü devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, beklendiği gibi Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ile de yollarını ayırdı.

Trump’a yeni bir ‘şahin’

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevine son verdiğini Twitter’daki hesabından duyuran Trump, bu hafta da geleneğini sürdürdü ve McMaster’ın yerine George W. Bush döneminde ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olan John Bolton’u getirdiğini açıkladı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, McMaster’a “harika bir iş çıkardığı” için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Amerikan medyasındaki haberlerde, Beyaz Saray yetkilileri, yakında emekliye ayrılması beklenen McMaster’ın, Trump’la uzlaşarak görevden ayrıldığını, uzaklaştırılmadığını belirtti. Yetkililer, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Mayıs ayında görüşmesi beklenen Trump’ın, görüşmeden önce ulusal güvenlik ekibini oluşturmak istediğini söyledi.

Trump’a yeni bir ‘şahin’

Endişe yaratıyor

Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Bolton, ABD siyasetinde “şahin” görüşleriyle tanınıyor. George W. Bush döneminde Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan Bolton, 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalini de savunmuştu. Bolton, İran, Kuzey Kore, Libya ve Suriye gibi ülkelere askeri harekat ve rejim değişikliği önerileriyle dikkati çekiyor. Görev değişikliği, Kuzey Kore’yle yakınlaşma içinde olan Güney Kore dışında İran ve Rusya gibi ülkelerde de endişeyle karşılandı.

Haberin Devamı

Uzun zamandır Fox News kanalında yorumculuk yapan Bolton, 14 Mart’ta “Freedom Watch” programında Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi ve ABD’yle ilişkisiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bolton, ABD’nin NATO’daki müttefiki olan Türkiye ile DAEŞ mücadelesinde işbirliği yaptığı YPG arasında kalmasını, önemli ölçüde Washington’un net bir stratejisi olmamasına bağlamıştı.

Suriye’de savaş alanının karmaşıklığına işaret eden Bolton, DAEŞ’in ortadan kalkmasına rağmen, Suriye’deki karmaşanın bitmediğini ve bunun Türkiye ile ABD’nin karşı karşıya gelmesi ihtimalini beraberinde getirdiğini kaydetmişti. Bolton’un daha önce de, Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olumsuz söylemleri bulunuyordu.