Dünya Trump Obama’nın mirasını siliyor

Trump Obama’nın mirasını siliyor

22.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD basını, Trump’ın yemin törenindeki konuşmasını ve başkanlığının ilk gününde ‘Obamacare’in iptali için adım atmasını yoğun eleştiri yağmuruna tuttu.

Trump Obama’nın  mirasını siliyor

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk gününde seçim yarışı boyunca eleştirdiği “Obamacare” sağlık reformunu iptal etmek için adım attı. Trump, Oval Ofis’te imzaladığı ilk kararnamede ‘başkan olunca ilk işim iptal etmek olacak’ dediği “Obamacare” reformunun iptalini talep etti. Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın başkan olmasıyla ‘vatandaşlara gereksiz ekonomik yük getirdiğini iddia ettiği’ Obamacare’i iptal etmesi bekleniyor. Trump kararnamesinde, “Obamacare’in vatandaşlar üzerindeki ekonomik yüklerinin azaltılması için” gerekli önlemlerin alınacağına vurgu yaptı. Trump’ın başkanlığa başlamasında kısa süre sonra Beyaz Saray’ın internet sitesinde de önemli değişiklikler yaşandı. Sitede, çevre konusunda, “Başkan Trump, İklim Eylem Planı gibi zararlı ve gereksiz çevre politikalarını kaldırmak konusu taahhüt ediyor” ifadesi yer alırken, sitede Obama döneminde eşcinsel haklarıyla ilgili ifadelerin kaldırıldığı gözlendi.
Trump’ın başkanlığının ilk günü Obama’nın yaptığı düzenlemeleri iptal etmeye çalışması ve Trump’ın başkanlık konuşmasında kullandığı bazı ifadeler ABD basınında geniş yankı buldu.
Popülist konuşma
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan bir analize göre, Trump, kendisinden önceki başkanların yemin töreni konuşmalarının aksine ‘çok popülist’ bir tutum izleyerek, kendisinin ‘unutulan Amerikalıların’ kahramanı olarak göstermeye çalıştı.
Gazeteye konuşan metin yazarları ve tarihçiler 16 dakikalık konuşmada ‘ABD’nin önlenemez bir çöküş içinde yer aldığı’ havasını yaratan Trump’ın ifadelerini tarihin “en uğursuz konuşması” olarak niteledi. Washington Post gazetesi, Trump’ın geleneksel yemin töreni konuşmalarından farklı olarak “nezaketsiz bir şekilde” seçim mitingi tarzında geçtiğini savundu. Makalede, bu konuşmanın, Trump’ın kampanya dönemindeki gibi davranmayı sürdüreceği ve sadece kendi destekçileriyle iletişime geçerek diğer bütün nezaket kurallarını bir tarafa koyacağının göstergesi olduğu yorumu yapıldı. Trump’ın
200 yıllık yemin töreni hitap geleneklerini bıraktığı da vurgulanan makalede, “Kendi döneminin çok farklı bir başkanlık dönemi olacağını açıkça gösterdi” ifadesi kullanıldı.
‘Korku portresi’
İngiltere yayımlanan Financial Times gazetesi ise Trump’ın konuşmasında ABD’nin içten ve dıştan büyük bir tehdit altında bir ülke gibi resmederek ‘korku portresi’ çizdiğini yazdı. Trump’ın seçim kampanyası boyunca ayrıştırdığı seçmenleri başkanlık döneminde birleştirmek gibi büyük bir sorumluluğunun bulunduğu belirtildi. New York Times gazetesinin başyazısında Trump’ın yemin törenindeki konuşmasının ümitleri değil kuşkuları artırdığı yorumunda bulunuldu. Makalede, Trump’ın başkandan çok hâlâ seçim kampanyası yürüten bir aday gibi konuştuğu belirtildi. Trump, konuşmasında kendisinden 3 milyon fazla oy almasına rağmen seçimi kaybeden Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’dan hiç bahsetmemişti.
ABD basınında devir teslim günüyle ilgili öne çıkan başka bir konu da yemin törenine katılan kişi sayısıydı. New York Times, törene katılımın Barack Obama’nın yemin törenine göre düşük bir oranda gerçekleştiğini aktardı.

‘İlişkiler birden düzelmez’

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Donald Trump yönetimi altındaki ABD ile yeni dönemdeki ilişkilerin fikir ayrılıkları olmadan süreceğini beklemenin hayal olacağını söyledi. Rusya lideri Vladimir Putin’in kısa süre içinde Trump’ı tebrik için arayacağını söyleyen Peskov, muhtemel bir Trump-Putin görüşmesinin ayları bulabileceğini ifade etti.

Dünya çapında protesto!

Trump Obama’nın  mirasını siliyor


Cinsiyetçi açıklamaları nedeniyle tepki çeken ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasına tepki gösteren yüz binlerce kadın, dün dünyanın birçok kentinde sokağa döküldü. “Kadınlar Yürüyüşü” ismiyle düzenlenen etkinliğe, Scarlett Johansson ve Katy Perry gibi ünlü isimler de katıldı. Küresel çapta da yankı bulan “Kadınlar Yürüyüşü”, Kolombiya ve Myanmar’ın da aralarında bulunduğu 40’tan fazla ülkede de organize edilecek. Washington’da düzenlenen gösterilerde ise polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasında göstericiler çevredeki bazı
araçları ateşe verdi.

Yemin törenine kıyafet damgası

Trump Obama’nın  mirasını siliyor


Donald Trump’ın eşi Melania Trump, yemin törenine, bebek mavisi bir kıyafetle katılmayı tercih etti. Trump, Hillary Clinton gibi birçok politikacının kullandığı Ralph Lauren markasını tercih etti. 46 yaşındaki Trump, sade bir saç ve makyajla kıyafetini tamamladı. Yeni first lady balo akşamında ise beyaz bir elbise giydi. Donald Trump’ın seçim kampanyasında sözcülüğünü yapan Kellyanne Conway ise İtalyan Gucci markası tarafından tasarlanan bir palto ile katıldı. Conway’in Napolyon döneminin tarzına benzetilen kıyafetinin fiyatının 3 bin 600 dolar olduğu ifade edildi. Kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan kıyafeti hakkında konuşan Conway, kıyafetini “Trump devriminin giysisi” olarak isimlendirdi. Trump yönetiminin herkes için bir şeyler üretmeyi başaracağını öne süren Conway, yeni yönetimin başarılı vergi reformları ile yeni iş sahaları açacağını ifade etti.

Yazarlar