Dünya Trump’tan May’e: Bir yere ayrılma!

Trump’tan May’e: Bir yere ayrılma!

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın olaylı İngiltere ziyaretinde ikinci gün de hararetli geçti. On binlerce kişi ABD Başkanı’nı protesto ederken, Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştü, May’e “Bir yere ayrılma, bu anlaşmayı yapalım” dedi.

Trump’tan May’e: Bir yere ayrılma

ABD Başkanı Donald Trump’ın olaylı İngiltere ziyareti sürüyor. Trump, ikinci günde ABD ve İngiltere’den büyük firma yetkilileriyle bir araya geldi. Başbakan Theresa May ve bakanların da katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması üzerinde duruldu. Trump, iki ülkenin, birbirinin en büyük ticari ortağı olduğunu hatırlatırken, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecine gönderme yaptı ve ticari ilişkileri daha da artırmak için büyük fırsat olduğunu belirtti. Trump, “Çok çok büyük bir ticaret anlaşmamız olacağını düşünüyorum. Çok adil bir anlaşma olacak” dedi.

Haberin Devamı

Muhafazakar Parti liderliğinden istifa eden, yeni lider belirlenince de Başbakanlık görevini bırakacak olan May’i Brexit konusunda ortaya koyduğu “harika iş” için kutlayan Trump, “(Görevi bırakma) Tarihi tam olarak bilmiyorum fakat bir yere ayrılmayın, bu anlaşmayı yapalım” diye konuştu. May de İngiltere ve ABD’nin gelecekte birlikte çalışması açısından “çok büyük imkanlar” bulunduğunu dile getirerek, “İyi bir ticari anlaşmayla daha da ileri taşıyabileceğimiz muazzam bir ortaklık var” ifadesini kullandı. Kahvaltı sonrası Trump ile May, Downing Street’teki Başbakanlık ofisi “10 Numara”da bir araya geldi. Bu sırada, göstericiler Başbakanlık ofisi yakınlarında toplanarak Trump karşıtı slogan attı.

Haberin Devamı

Dev protesto

Trump, Londra’da on binlerce göstericinin katıldığı eylemlerle protesto edildi. Sabah saatlerinden itibaren Trafalgar Meydanı’nda toplanan göstericiler, İngiliz polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Whitehall Caddesi’ni geçerek Parlamento Meydanı’na ulaştı. Trump’ın İngiltere Başbakanlık Ofisine varmasıyla başlayan yürüyüşte, ABD Başkanı’nın göçmen karşıtlığı ve Ortadoğu politikasını eleştiren pankartlar taşındı.

Trafalgar Meydanı’na Trump’ı tuvalet oturağında gösteren dev bir manken yerleştiren göstericiler, Parlamento Meydanı’nda da ABD Başkanı’nı bebek şeklinde temsil eden ve ilk kez geçen yıl kullanılan dev balon uçurdu. Trump’ın kafilesinin Parlamento Meydanı’ndan geçişi sırasında, makam aracının penceresinden bir cep telefonuyla meydandaki dev Trump balonunun videosunun çekildiği görüldü. Gösteride, aralarında ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’in de yer aldığı çok sayıda isim halka hitap etti. “Protestolar ve aktivizm değişime yol açar, bunu asla unutmayın” diyen Corbyn, Trump’ın, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ı eleştirmesine tepki gösterdi. Corbyn, Londra’nın Müslüman bir belediye başkanı olduğu için gurur duyduğunu söyledi. Han ise, “Dünya çapında aşırı sağcı hareketlerin Trump’ı kendi reklam yüzleri olarak görmesi beni endişelendiriyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Trump’tan May’e: Bir yere ayrılma

Etrafta protesto görmemiş...

Başbakan May ile basın toplantısında, İngiltere’de kendisine karşı yapılan gösteri ve protestolara dair bir soruyu yanıtlayan Trump, “Bunlar sahte haber. Ben her yerde tezahürat yapan insanlar gördüm, protesto görmedim” dedi. Trump, ABD ile İngiltere’nin tarihsel ilişkisini övdü ve “İngiltere ve ABD’nin ittifakı, dünyanın gördüğü en büyük ittifaktır” diye konuştu. Trump ayrıca, May ile “Huawei meselesi”ni görüştüklerini söyledi. May ise, iki ülkenin Brexit sonrası kapsamlı bir ticaret anlaşması yapmak için istekli olduğunu belirtirken, iki lider de ‘İran’da aynı hedefe ulaşmak istediklerini’ ifade etti.

‘Johnson görüşmeyi reddetti’

İngiliz televizyon kanalı ITV, Theresa May’ın istifasının ardından İngiltere başbakanı olmaya aday olan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yüz yüze bir toplantıya katılmayı reddettiğini öne sürdü. Habere göre, Johnson’ın ‘ret’ kararı, Trump ile yaptığı 20 dakikalık bir telefon görüşmesinin ardından geldi. Johnson’ın Trump’ın görüşme talebini ‘One Nation’ etkinliğine bağlı yoğunluk nedeniyle reddettiği belirtildi. Konuyla ilgili henüz ne Trump ne de Johnson bir açıklamada bulunmadı. Öte yandan Boris Johnson’ın 2015’te Trump’ı çok sert biçimde eleştirdiği görüntüler ‘Big Ben’ saat kulesine yansıtıldı. Trump, İngiltere ziyareti öncesinde Johnson’ın Muhafazakar Parti’ye mükemmel bir lider olacağını söylemişti.