Dünya ‘Trump’ın anlaşması yüzünden oldu’

‘Trump’ın anlaşması yüzünden oldu’

01.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde Afganistan’dan çekilme sürecine ilişkin ifade verdi.

‘Trump’ın anlaşması yüzünden oldu’

 

Savunma Bakanlığı yetkilileri, Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirme sürecinin, grup ile Trump yönetimi arasında yapılan anlaşmaya uzandığını söyledi. General Frank McKenzie anlaşmanın, Afgan hükümeti ve ordusu üzerinde “öldürücü etki” yarattığını, anlaşmayla Afgan yetkililere “desteğin çekilmesini bekledikleri bir tarih de verildiğini” söyledi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Lyod Austin de anlaşmanın Taliban’ın “güçlenmesine yardımcı olduğunu” belirtti. Afgan ordusunun tek mermi atmadan erimesine çok şaşırdıklarını belirten Austin, “Devlet kurmaya yardım ettik ama bunu ulusa dönüştüremedik” dedi. ABD’nin Rusya’dan üs talep ettiği iddialarına ilişkin soruları da yanıtlayan Austin, konunun, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede Putin tarafından gündeme getirildiğini söyledi. Afganistan’da terörle mücadele operasyonları yürütebilmek adına Orta Asya’daki Rus üslerinin kullanılabilmesi için görüşmelerin devam ettiği ifade edildi.

Afganistan’daki 20 yıllık savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milley ise bu savaşın başlangıcından beri 4 başkan, 8 genelkurmay başkanı ve onlarca savunma bakanının değiştiğini, savaşta 20 orgeneralin görev yaptığını anlatarak “Böyle bir sonuç, son 5 gün veya 20 günde ya da bir yılda ortaya çıkmadı. Bu savaşın sonucu stratejik başarısızlıktı. Yönetimde düşman var. Dolayısıyla bu sonucun 20 yılın değil 20 günün çıktısı olduğunu ifade etmenin hiçbir yolu yok” değerlendirmesinde bulundu.