Dünya Türeci ve Şahin'li banknot önerisi...

Türeci ve Şahin'li banknot önerisi...

03.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Moritz Körner, Kovid-19 aşısını geliştiren biyoteknoloji firması BioNTech şirketinin kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’nin resimlerinin, yeniden tasarlanacak Euro banknotlarının üzerinde yer almasını teklif etti.

Türeci ve Şahinli banknot önerisi...

Kovid-19'a karşı geliştirdikleri aşı nedeniyle bugüne kadar pek çok ödül alan BioNTech şirketinin kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci için ilginç bir öneri geldi. Nitekim, Avrupa Parlamentosu'nun Alman Milletvekili Moritz Körner, Türeci ve Şahin'in resimlerinin, euro banknotlarının üzerinde yer alması için öneride bulundu.

Haberin Devamı

Bu öneri, tedavüle sürülüşünün 20. yılında euro banknotlarının yeniden tasarlanmasına karar verilmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni motif arayışı içinde olması nedeniyle geldi. Alman Hür Demokrat Partili (FPD) siyasetçi Körner, "Welt am Sonntag" gazetesine yaptığı açıklamada, yeni euro banknotlarının üzerinde BioNTech şirketinin kurucuları gibi önemli Avrupalı şahsiyetlerin yer alması gerektiğini söyledi. Körner, "Onların (Uğur Şahin ve Özlem Türeci) çalışmaları milyonlarca Avrupalının hayatını kurtardı" dedi.

Etkileyici bir hikaye

Körner ayrıca, Şahin ve Türeci'nin, entegrasyon, girişimcilik, bilimsel mükemmellik ve açık bir göç toplumunun potansiyeline ilişkin etkileyici hayat hikayesine sahip olduklarını da savundu.

Haberin Devamı

Kovid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucuları Türk bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci, Avrupa Birliği'nin 2021 için Aralık ayında hazırladığı ilham veren olaylar listesinin ilk sırasında yer almıştı. Şahin ve Türeci'nin Kovid-19 aşısını geliştirerek milyonlarca kişinin hayatını kurtardıkları için Liyakat Nişanı ile ödüllendirildikleri hatırlatılarak, "Herkes için ilham verici" ifadesi kullanılmıştı.

Avrupa Merkez Bankası, euro'nun tedavüle girmesinden 20 yıl sonra, banknotların yeniden tasarlanması için çalışma başlattı. ECB, bu sürece Avrupalıların daha yoğun şekilde katılımının sağlanmasını isterken, bu amaçla anketler düzenlenmesi de planlanıyor. Ancak, yeni banknotların tedavüle girmesinin yıllar alabileceği belirtiliyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu, yeni banknotların üretimi ve piyasaya sunulması ile ilgili kararı 2024 yılında alacak.