Dünya Türk kökenli AP parlamenterleri Milliyet’e konuştu: Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini dile getireceğim

Türk kökenli AP parlamenterleri Milliyet’e konuştu: Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini dile getireceğim

29.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonuçlandı. Farklı siyasi hareketlerin içerisinde bulunan Türk kökenli Avrupa parlamenterleri seçimin ardından ilk kez Milliyet’e konuştu.

Türk kökenli AP parlamenterleri Milliyet’e konuştu: Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini dile getireceğim

Kıbrıs ana muhalefet partisi Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) ilk Kuzey Kıbrıslı Türk Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek, seçimin ardından şunları söyledi:

Haberin Devamı

“AKEL üyesi değilim, önerilerini kabul edip iş birliği çerçevesinde AP seçimlerine aday oldum. Adanın iki tarafında da bundan rahatsız olanlara rağmen, adaylığım aynı zamanda ilgi ve destek de gördü. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki resmi dilinden biri olan Türkçe’nin AB dilleri arasına girmesi için uğraşacağım.

AB’nin karşı karşıya olduğu sorunların başında, milliyetçilik ve ırkçılık geliyor. Buna karşı bütün demokratik güçlerin iş birliği yapması şart. Türk-AB ilişkileri zor bir dönemden geçiyor. Türkiye’nin AB üyeliği yolunda ilerlemesini benimseyen biri olarak, kültürel ve dinsel gerekçelerle Türkiye’nin dışlanmasına karşıyım. Umarım yeni dönemde Türkiye attığı adımlarda, AB’ye üye olmaya biraz daha yaklaşır.”

Haberin Devamı

3. kez parlamentoda

2009’dan beri Avrupa Parlamenteri olarak görev yapan İsmail Ertuğ, 3. kez parlamentoya seçildi. AB’de Türk olmak ve aşırı sağcıların yükselişiyle ilgili şöyle konuştu: “Yabancı uyruklu olduğumuzdan dolayı tepkiyle karşılaşıyorduk, bunun aşılması için 10 yıldır AB Türkiye Dostları Birliği’nin eş başkanlığını yürütüyorum. Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini de parlamentoda dile getireceğim. Brexit aşırı sağcı siyasilerin başarı öyküsü. Aksi halde İngiltere’nin en büyük ortak pazarını bırakmak için ısrarcı olmasının hiçbir izahı olamaz. Brexit İngiliz halkına zarardan başka bir şey getirmedi. Diğer AB ülkelerinden ayrılmak isteyenlerin yine aşırı sağcılar olduğunu görüyoruz. Bizim isteğimiz yabancı, Müslüman karşıtı aşırı sağcıları AP dışında bırakmaktı, bunu başardık.”