Dünya Türk sanatçının 'Casa Batllo: Yaşayan Mimari' NFT'si, 1,3 milyon dolara satıldı

Türk sanatçının 'Casa Batllo: Yaşayan Mimari' NFT'si, 1,3 milyon dolara satıldı

11.05.2022 - 13:10 | Son Güncellenme:

ABD New York'taki müzayedede, Refik Anadol'un Gaudi'nin simgesel eserini yeniden tasarladığı sıra dışı NFT rekor fiyata alıcı buldu.

Türk sanatçının Casa Batllo: Yaşayan Mimari NFTsi, 1,3 milyon dolara satıldı

Türk dijital sanatçı Refik Anadol’un 'Casa Batllo: Yaşayan Mimari' adlı dinamik NFT eseri, ABD'nin New York kentinde satıldı. Casa Batllo: Yaşayan Mimari, New York Rockefeller Plaza'daki Christie’s Müzayede Evi’nde yapılan açık artırmada tek NFT'ydi.

Haberin Devamı

Müzayedede Anadol'un ünlü mimar Antoni Gaudi'nin simgesel eserinden yola çıkarak tasarladığı NFT'ye 1 milyon 100 bin dolar teklif verildi. Komisyonlar ile birlikte satış 1 milyon 380 bin dolara mal oldu.

Müzayede Claude Monet, Pablo Picasso, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Bansky, Georgio Totto O’Keeffe ve Vincent Van Gogh gibi dev isimlerin eserleri de aynı gün satışa çıkarıldı.

Sanatçı Refik Anadolu, iki gün önce Instagram hesabından açık artırmanın duyurusunu yapmıştı. Anadol, "Sevgili dostlar, dün tarihi bir olaydı! Barselona'nın kalbinde 45.000'den fazla kişiyle 'Casa Batlló: Yaşayan Mimari'yi hep beraber kutladık! Bu unutulmaz hatıraya sahip olmaktan derin bir onur duyuyorum! Barselona çevresel verilerini Gaudí’nin benzersiz mimari verisi ile eş zamanlı kullanan Dinamik/Veri Heykeli NFT'miz 10 Mayıs'ta New York'ta Christie’s Müzayede evinde koleksiyonerlerle buluşacak!" demişti.

Haberin Devamı

Türk sanatçının Casa Batllo: Yaşayan Mimari NFTsi, 1,3 milyon dolara satıldı

Türk sanatçı, İspanya'nın Barcelona kentindeki ünlü mimar Antoni Gaudi’nin simgesel eseri olan Casa Batllo’nun ön cephesini yeniden tasarlayarak dinamik bir ışık gösterisi haline getirdi. Refik Anadol, eserinin aynı zamanda Barcelona’dan gerçek zamanlı iklim verilerini de kullanarak kelimenin tam anlamıyla yaşayacağını ifade etti.

Türk sanatçının Casa Batllo: Yaşayan Mimari NFTsi, 1,3 milyon dolara satıldı

Anadol, dünyada yapay zekayı sanatla buluşturan sanatçılar arasında öne çıkıyor. Dijital sanatçı Anadol'un 'Machine Hallucinations' isimli NFT koleksiyonu, geçen yıl Sotheby's tarafından düzenlenen bir açık artırmada 5,1 milyon dolara ulaşmıştı. Anadol Twitter'dan satış sonrası yaptığı paylaşımda "Hala şoktayım ve minnettarım" demişti.

Türk sanatçının Casa Batllo: Yaşayan Mimari NFTsi, 1,3 milyon dolara satıldı

Refik Anadol'un İstanbul Bilgi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden yüksek lisans derecesi bulunuyor. Ayrıca, ABD’deki California Üniversitesi'nde de medya sanatları alanında ikinci bir yüksek lisans derecesi var.