Dünya Türkiye güven tazeledi

Türkiye güven tazeledi

09.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda, ittifakın komuta yapısının gözden geçirilmesi gibi pek çok konu tartışılacak. Milli Savunma Bakanı Canikli’nin temasları ise, Türkiye açısından önemli anlamlar taşıyor

Türkiye güven tazeledi

Türkiye, Transatlantik ilişkiler hattında bulunan stratejik müttefikleriyle karşılıklı güven tazeledi. NATO Savunma Bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel’de bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD’li meslektaşı James Mattis başta olmak üzere, İngiliz İspanyol ve Fransız mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Türkiye’nin milli hava savunma sisteminin temelini oluşturacak anlaşma da, Fransız ve İtalyan savunma bakanları ile birlikte imzalandı.
Ankara, Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı ya da batı ile arasına mesafe koyduğuna dair söylentilere son vermek amacıyla önemli bir irade sergiledi. Nitekim Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Brüksel’de ve NATO karargahında Türkiye’nin savunma sanayinin geleceği için önem teşkil eden ve NATO müttefiklerine de büyük katkıda bulunacak iki önemli anlaşmaya imza attı. Türk milli hava savunma sisteminin yanı sıra, İspanya ile “havuzlu çıkarma gemisi” konusunda prensip anlaşması sağladı.
Türkiye, bazı NATO müttefiklerinin Ankara’ya yönelik siyasi veya askeri açıdan “hasmane” olarak tanımlanabilecek tavırlarına son vermeleri gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında yükümlülüklerini yerine getirdiğini hatırlatan Bakan Canikli, Türkiye’nin atmış olduğu bu adımlar sayesinde güvenlik tüketen değil, üreten bir ülke olduğunu hatırlattı.
Berlin’le ilişkiler
Bununla birlikte Almanya Milli Savunma Bakanı ile görüşen Canikli, iki ülke arasında yaşanan gerilimi ve bunun karşılıklı şekilde aşılması için Berlin’in atması gereken adımları masaya yatırdı. Hükümet kurma çalışmalarını sürdüren Angela Merkel de, Türkiye ile ilişkileri yumuşatmak amacıyla sessiz adımlar atmaya başladı. Koalisyon hükümetinin potansiyel üyeleri arasında yer alan Hıristiyan Sosyalistler ile Liberal Demokratlar, koalisyon protokolünde Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin sonlandırılması kararının yer almasını istedi. Ancak Merkel, buna şiddetle karşı çıkarak, konunun koalisyon görüşmelerinin ön koşulu olarak olamayacağını ve protokolde bu ifadelere yer verilmeyeceğini söyledi.
Alman iş dünyası da, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginlikten rahatsız. Türk savunma sanayinin ihalelerinden ve ortaklıklarından dışlanan Alman savunma sanayi, ne “TFX” ne de hava savunma sistemi projesinde yer alıyor. AB’nin önde gelen ekonomi yöneticileriyle görüşmek üzere Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı’nın ekonomi baş danışmanı Hatice Karahan da, Avrupalı finans çevreleriyle bir araya geldi.
DEİK ve YASED heyetlerinin katılımıyla düzenlenen, iki gün süren toplantılarda Türkiye ekonomisinin makro ekonomik yapısının güvenirliğine yönelik görüşlerini ve buna dayalı makro ekonomik verileri paylaştı. Karahan, gerek Avrupa Bakanlar Birliği toplantısında gerekse de Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu yetkilileriyle görüşmelerinde, Türkiye ekonomisinin potansiyel krizlere dayanıklılığını yineledi. DEİK adına heyete katılan TEB Yönetim Kurulu üyesi Varol Civil, AB yetkilileriyle yaptığı görüşmede bu hususu teyid etti. McKinsey & Company Türkiye’de ortak olan Ali Üstün, Türkiye’nin yapısal reformlarıyla ilgili yatırımcılara ve katılımcılara bilgi verdi.
DEİK ve YASED üyesi, Bosch’un Türkiye CEO’su Steven Young da, AB’ye üye ülkelerle Türkiye arasında seçimler döneminde yaşanan gerilimlerin kısa vadede iş dünyasını olumsuz yönde etkilediğini hatırlattı. Böylece Ankara, güven tazelemek NATO’daki bazı ortaklarının attığı olumlu adımları karşılıksız bırakmayacağının mesajını verdi.

Haberin Devamı