Dünya ‘Türkiye Ile PYD aynı kefede değil’

‘Türkiye Ile PYD aynı kefede değil’

02.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerablus operasyonunun ardından ABD ve Türkiye arasında YPG gerilimi sürüyor. Washington’dan yapılan açıklamalarda, Türkiye’nin PYD ile aynı kefeye konmadığı, ancak taşıdıkları Öcalan fotoğraflarına rağmen PYD’yi PKK’nın kolu olarak görmedikleri aktarıldı

‘Türkiye Ile PYD aynı kefede değil’

Türkiye’nin Cerablus operasyonu ardından, Washington yönetiminin PKK’nın Suriye kolu PYD’yi destekleyen açıklamalar yapması nedeniyle ABD ile yaşanan gerilim sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, “Türkiye’yi PKK’nın Suriye ko lu olan PYD ile aynı kefede tutmadıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

‘Sükunet sürüyor’

Bazı ABD’li yetkililerin açıklamalarında, PYD ile Türkiye’nin ‘iki eşit tarafmış’ gibi nitelendirilmesinin Türkiye’yi rahatsız ettiğinin anımsatılması üzerine günlük basın toplantısında durumu yorumlayan Kirby, “Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD’yi asla denk tutmuyorum. Türkiye hem NATO hem de (DAEŞ karşıtı) koalisyonun üyesi olan egemen bir devlettir” cevabını verdi. Kirby, Türkiye ile PYD arasındaki ateşkes iddialarına ise “Biz hâlâ iki taraf arasında bir sükunet halinin bulunduğunu görüyor ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun devam etmesini istiyoruz” cevabını verdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin PYD ile uzlaşma sağladığı iddialarını yalanlayarak, “Bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, değerlendirilemez” demişti.

Haberin Devamı

‘Terör örgütü değil’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau ise, günlük basın toplantısında Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu hakkında soruları cevapladı. Trudeau, PYD mensuplarından Abdullah Öcalan resimleri çıkmasının sorulması üzerine, “PKK konusundaki pozisyonumuz değişmedi; aynı şekilde PYD’ye ilişkin pozisyonumuz da değişmedi” yanıtını verip, PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, medyada çıkan “ABD’nin, Suriye’de terör örgütü DAEŞ’e (IŞİD) karşı mücadele eden Türkiye’nin hava desteği talebine cevap vermediği” yönündeki haberlerin sorulması üzerine, hava desteği talebinin detayları ve cevap verilip verilmediğiyle ilgili net bilgi sahibi olmadığını aktarıp, DAEŞ’le mücadelesinde Türkiye’ye her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

‘IŞİD’e odaklanılsın’

Türkiye ile ABD arasında yaşanan PYD polemiği, Türkmen ve Arap güçlerini destekleyen Türkiye’nin Cerablus’un güneyindeki Menbic kentine doğru ilerleyerek PYD güçleri ile çatışması üzerine tırmanmıştı. Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye’de PYD’ye karşı ilerleyişini ABD’nin desteklemediğini açıklarken, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “Türkiye’den IŞİD ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çatışmaya girmemesini istedik” dedi. Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes da ABD’nin PYD’ye karşı bir harekâtı desteklemediğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

‘YPG çekildi’ ısrarı

PYD ve silahlı kolu YPG, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı verdiği mücadele sonucu ABD’nin sahadaki en yakın müteffiklerinden biri haline gelmişti. ABD’li yetkililer açıklamalarında, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmeme sözünü verdiklerini ve bu söze güvendiklerini defalarca da dile getirmişti. Türkiye ise, bazı YPG unsurlarının hâlâ Fırat’ın batısında olduğunu aktarıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün Milliyet’e verdiği röportajda, ABD ile ciddi bir sıkıntının yaşandığını, YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmemesi halinde ABD’ye olan güvenin tamamen ortadan kalkacağını söylemişti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook ise dün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içinde yer alan YPG gruplarının Fırat Nehri’nin doğusuna çekilme taahhüdünü yerine getirdiğini söyledi.