16.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ/AA
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) uluslararası silah satışlarının durumuyla ilgili yeni raporu yayınlandı. SIPRI raporunda, en büyük ihracatçıları arasında bulunan ABD, Fransa ve Almanya’nın ihracatlarını artırdığı, Rusya ve Çin’in ise satımlarının ise azaldığı kaydedildi. Uluslararası silah satışlarının 2016-2020 döneminde sabit kaldığı vurgulanan rapora göre, silah teslimatları Soğuk Savaş sonrası dönemdeki seviyesinde seyrediyor. Ancak raporda Kovid-19 salgını sonrasında bu durumun değişebileceğine dikkat çekiliyor ve salgın döneminde dahi bazı ülkelerin büyük sözleşmelere imza atması örnek gösteriliyor.
Yerliliğin meyvesi
Türkiye’nin silah ithalatının da son 5 yılda yüzde 59 düştüğü belirtilen raporda, bundaki önemli bir etkenin, ABD’nin 2019 yılında ülkeye F-35 savaş uçağı teslimatlarını durdurması olduğu öne sürüldü. Raporda ayrıca, Türkiye’nin ithalata olan bağımlılığını azaltmak için büyük silahların yerli üretimini artırmakta olduğuna işaret edildi. ABD’den yapılan ithalattaki değişim dikkati çekti. Türkiye’nin sadece ABD’den yaptığı ithalat yüzde 81 azaldı. Türkiye bu dönemde ABD’den ithalat yapan 3. ülke konumundan 19. ülke konumuna geldi.
Öte yandan Türkiye’nin silah ihracatı, savunma sanayii alanında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 2011-2015’e göre yüzde 30 arttı. Türkiye bu alanda, 2015-2019 döneminde en çok ihracat yapan 14’üncü ülkeyken, 2016-2020 döneminde 13’üncülüğe yükseldi. İthalatta ise aynı periyotlarda 15’inci sıradan 20’inci sıraya indi.
Ortadoğu’ya akıyor
Dünyanın en büyük silah ihracatçıları ABD, Fransa ve Almanya’nın 2016-2020 döneminde silah ihracatının yükseldiği kaydedilen raporda, ABD’nin en büyük silah ihracatçısı olmayı sürdürdüğüne işaret edildi. Raporda, ABD’nin 2011-2015 ve 2016-2020 dönemlerinde küresel silah ihracatındaki payını yüzde 32’den yüzde 37’ye yükselttiği, bu ülkenin silah transferlerinin neredeyse yarısının (yüzde 47) Ortadoğu’ya gittiği belirtildi. Raporda, ABD’nin toplam silah ihracatının yüzde 24’ünü Suudi Arabistan’a yaptığı ifade edildi.
Ortadoğu ülkelerinden yapılan silah ithalatının yüzde 25 yükseldiği kaydedilen raporda, dünyanın en büyük silah ithalatçısı Suudi Arabistan’ın 2016-2020 dönemindeki ithalatının yüzde 61 arttığı belirtildi. Raporda, Mısır’ın silah ithalatının yüzde 136, Katar’ın da yüzde 361 yükseldiği vurgulandı. Mısır’ın özellikle donanma güçlerine büyük yatırım yaptığı vurgulandı.
‘Savunma sanayiinde bağımsızlık’
Konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Bu sonuçlar hayal etmenin ve hayallerimiz için çalışmamızın bir karşılığıdır. Göreve geldiğimizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bir görev verdi. Bağımsızlığımızın en önemli sac ayaklarından birinin savunma sanayindeki bağımsızlıktan geçtiğini vurgulayan bir hedef. Bu bağımsızlığı sağlayabilmenin tek yolu da yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıydı” diye konuştu. Demir, savunma sanayii ihracatının sürekli arttığına ve dışa bağımlılığın azaldığına işaret ederek, “Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz platformlarımız adından söz ettirmeye başladı” dedi.