Dünya Türkiye ziyareti zirve sonrasında

Türkiye ziyareti zirve sonrasında

01.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute, bugün Kıbrıs’ta liderler ile bir araya gelerek beşli konferans için ilk adımı atacak. Lute, bugün, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı bir araya gelecek. Lute’un yarın Atina’ya daha sonra da Ankara’ya geçmesi bekleniyordu; ancak Ankara temaslarının, 10-11 Aralık’taki AB liderler zirvesi sonrası yapması bekleniyor.

Türkiye ziyareti zirve sonrasında

 

AB liderler zirvesi öncesi Avrupa Parlamentosu (AP), AB ülkelerinden Kapalı Maraş’ın açılması ve Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanması, Ada’daki Türk askerlerinin de çekilmesi talebinde bulunmuştu. Bu nedenle Lute’un programında değişikliğe gittiği ifade ediliyor. Müdahil tarafları gayrıresmî bir 5+1 konferans için yakınlaştırmanın yolunu arayan Lute, konferansın Ocak ayında toplanması teklifini de taraflara iletecek.

Haberin Devamı

Fileleftheros Gazetesi’nde yayımlanan haberde, Kıbrıs sorununda beşli konferans aracılığıyla Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım kararı almasının engellenmesi maksadıyla diplomatik perde gerisinde adımlar atılmakta olduğu iddia edildi. Diplomatik kaynaklar ise, gazetenin iddiası hakkında, Türkiye’nin AB için önemli bir partner olduğu vurgusunu yaptı. Öte yandan AB ile ilişkilerde Kıbrıs’ın masaya hep sorun olarak getirildiğine dikkat çekilirken, olası yaptırımların Kıbrıs görüşmelerine de doğrudan engel oluşturacağının altı çizildi.