Dünya Türkiye'de şiddetli bir homofobi var ama...

Türkiye'de şiddetli bir homofobi var ama...

02.07.2013 - 16:26 | Son Güncellenme:

Türkiye’de “şiddetli bir homofobi”nin olduğu, anayasanın cinsel yöneliş konusunda herhangi bir “koruma” sağlamadığı öne sürülürken, yine Türkiye’de’deki koşulların “kötü olsa da bazı komşu ülkelere göre daha iyi” olduğu belirtiliyor.

Türkiyede şiddetli bir homofobi var ama...

Newsweek tarafından yayımlanan ve Türkiye’deki eşcinsellerin yaşadıkları sorunlara vurgu yapılan bir makalede, “Türkiye’de işlerin yavaşça iyileşmeye başladığı” ve bu konudaki ilerlemeye Gezi Parkı protestolarının büyük bir katkısı olduğu görüşleri de yansıtılıyor.
Newsweek’in web sitesi “The Daily Beast”te yer verilen “Türkiye’nin Şiddetli Homofobi” başlıklı geniş makalede, “Gurur Yürüyüşü”nün bu yılda İstanbul’da binlerce kişi tarafından barışçıl bir biçimde kutlandığı vurgulanıyor.
Hafta sonunda yapılan yürüşünün şimdiye kadar en kalabalık yürüyüş olduğuna, CHP’den üç milletvekilinin katıldığına dikkat çekilen makalede, “Yadsınamaz bir başarı idi ve düzenleyicilerde haklı olarak çok mutlu idi” sözleri kullanılıyor. Türkiye’de eşcinselik konusunda “yaygın bir önyargı”nın bulunduğu, hoşgörüsüzlüğün, “ayrımcılık, kötü muamele ve vahşi şiddet” olarak yansıdığı savunulan makalede, Türkiye’deki “Homofobik tutumlar, zirvede başlıyor” savına da yer veriliyor.
Newsweek’in yayımladığı makalede, Anayasanın da cinsel yöneliş konusunda korumayı sağlamadığı, otoriterlerin eşcinselleri korumadıkları gibi bazı durumlarda onlara uygulanan “kötü muameleden aktif bir biçimde sorumlu oldukları” iddialarıda yansıtıldı. Makelede, "Türkiye’de işler kötü olsa da bölgedeki bazı komşularındaki koşullar çok daha kötüdür” değerlendirmesi de yapılıyor.
Makalede, bu çerçevede tanınmış eşcinsel hakları savunucularından İsays Huseyin Alizadeh’in Türkiye için sarfettiği “Kesinlikle Ortadoğu ve Afrika’da en iyi ülkelerden biri”, “Türkiye’deki işler yavaş da olsa iyileşiyor” sözlerine de dikkat çekiliyor.

GEZİ PARKI FAKTÖRÜ
Bu arada bu konudaki ilerlemeye son haftalardaki gösterilerin büyük bir katkı yaptığının savunulduğu makalede “Gezi Parkı işgali sırasında azıklık grupları, güven içinde bayraklarını yükseltebildiler” denildikten sonra, Gezi faktörünün eşcinseller için ne ölçüde bir fark yaratacağını söylemek için henüz erken olsa da "Bazıları için tutumların değişmeye başladığı yönünde işaretler var” ifadeleri de kullanıldı.