Dünya Türkiye'ye yardım haberi radyo kapattırdı

Türkiye'ye yardım haberi radyo kapattırdı

13.02.2023 - 09:24 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde sahra hastaneleri bir bir kurulurken, İspanya ekibi İskenderun'dan konum paylaştı. Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyaları çığ gibi büyürken, üç ülkede 250 milyon dolar toplandı. Güney Asya ülkesinde ise bir yardım haberi nedeniyle şoke edici bir adım atıldı.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

Türkiye'de 6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen tarihi depremlerin ardından bir hafta geride kaldı, dokuz saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki sarsıntılar binlerce binayı yıktı, yaklaşık 30 bin can aldı. Felaket duyulur duyulmaz Türkiye'ye yardıma koşan ülkelerin sayısı ise halihazırda 75. Dışişleri Bakanlığı, Pazar akşamı itibarıyla 99 ülkeden yardım teklifi geldiğini, 75 ülkenin sahada olduğunu duyurdu. Bakanlığın verdiği bilgiye göre yaklaşık 10 bin yabancı arama kurtarma uzmanı deprem bölgesinde görev yapıyor ve sekiz ülkenin daha ekip göndermesi bekleniyor. Bir yandan enkazlarda canlı aranırken, diğer yandan da depremzedeler için sahra hastaneleri kuruluyor.

Haberin Devamı

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi'nin Facebook hesabına göre, 87 arama kurtarma görevlisi, doktor ve itfaiyecelerle eğitimli köpekler Türkiye'de. Servis, acil durum görevlilerinin Antakya’da depremzedeler için çadır kurarken çekilmiş görüntülerini paylaştı.

BELÇİKA

Belçika, Hatay Kırıkhan'da 6 bin metrekarelik sahra hastanesi kuruyor. Belçika Acil Müdahale Ekibi (B - FAST) mensubu 43 kişi, kuruluş çalışmaları için Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 8 milyon euroya malolacak sahra hastanesinde günde 100 kişi tedavi edebilecek ve 20 kişi barındırabilecek.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan 100 adet 'yurt' adı verilen geleneksel Kırgız çadırlarından; 20 adet dayanıklı askeri çadır ve bir adet sahra hastanesi gönderiyor. İkinci bir uçakla da, her türlü teçhizata sahip 20 kişilik arama kurtarma ekibi geliyor. Bu ekibin yanında kıyafet ve gıda gibi insani yardım malzemeleri de olacak. Orta Asya ülkesi ayrıca deprem bölgesine battaniyeler, uyku tulumları, matlar, çadırlar ve ısıtıcıların da yer aldığı tonlarca insani yardım malzemesi de yolluyor.

Haberin Devamı

Depremin ilk günü 63 kişilik arama kurtarma ve sağlık ekibi Kırgızistan'dan Türkiye'ye geldi. Kırgız ekipler, bugüne kadar çok sayıda depremzedeyi enkazdan sağ salim çıkardı. Son olarak, Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan yedi yaşındaki erkek çocuk depremlerden 138 saat sonra kurtarıldı.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: 100 MİLYON DOLAR

Arama kurtarma ekiplerini deprem bölgesine sevk eden Körfez ülkesinde başlatılan yardım kampanyalarında, toplanan miktar 100 milyon dolara yaklaştı.

Birleşik Arap Emirlikleri, yanı sıra Dubai'den İstanbul'a hava köprüsü kurdu ve onlarca yardım uçağı Türkiye'ye iniş yaptı. Ülke, depremzedelere 33 bin kışlık çadır gönderme kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ise, hafta sonu depremin merkez üssü Kahramanmaraş'taydı.

KAMBOÇYA: RADYO KAPATTIRAN HABER

Güney Asya ülkesi Kamboçya'da Türkiye'ye yapılan 100 bin dolarlık deprem yardımıyla ilgili yayımlanan bir haber, bu ülkenin son bağımsız yayın organlarından birinin kapatılmasına neden oldu. Voice of Democracy (VoD) radyosu, 9 Şubat'taki haberinde, deprem yardımına izin veren hükümet belgesini Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in değil, Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan oğlu Korgeneral Hun Manet'in imzaladığını duyurdu.

Haberin Devamı

Hun Sen ise VoD'un bu haberle gerçekleri çarpıtarak oğlunu karalamayı amaçladığını ve yurt dışı yardımları hakkında karar verme yetkisine sadece başbakanın sahip olduğunu belirtti. Yalanlama sonrası haberdeki hatayı kabul eden VoD, kaynaklarının bir hükümet sözcüsü olduğunu ve sebep oldukları karışıklıktan dolayı üzgün olduklarını aktardı. Ancak bu açıklama 38 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Hun Sen'i tatmin etmedi.

LİTVANYA

Litvanya'dan arama kurtarma ve insani yardım ekipleri, orduya ait Spartan adlı uçakla depremden etkilenen bölgelere gönderiliyor. Bu, Litvanya’dan son depremler için Türkiye’ye yönlendirilen ilk ekip olacak. Ekip aynı zamanda 528 bin euroluk yardım da topladı.

ÜRDÜN

Kahramanmaraş'ta bir sahra hastanesi hayata geçiren Ürdün, birçok uçakla deprem bölgesine insani yardım ulaştırdı. Hafta sonu iki askeri kargo uçağı Türkiye'ye 480 çadır taşıdı, Amman yönetimi depremzedelere toplam 10 bin çadır gönderecek.

Haberin Devamı

LETONYA

Letonya da bölgeye 5 bin battaniye ve üç adet büyük ısıtmalı çadır ve ayrıca ısıtıcılar gönderiyor. Gönderilen kış şartlarına uyumlu malzemenin değerinin 189 bin euro olduğu açıklandı. Letonya ek olarak Türkiye’ye 70 bin euro da yardım yapacak.

SUUDİ ARABİSTAN:80 MİLYON DOLAR

Arama kurtarma ekiplerini deprem bölgesine hızla ulaştıran Suudi Arabistan, ayrıca yardım kampanyalarında yaklaşık 80 milyon dolar topladı. Suudi Arabistan'dan havalanan yedi insani yardım uçağı şimdiye kadar Türkiye'ye ulaşmış durumda.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

KUZEY MAKEDONYA

Kuzey Makedonya da, birkaç gün önce gönderdiği arama kurtarma ekiplerine ek olarak ordudaki özel kuvvetler askerlerinden 24 kişiyi ve eğitimli iki köpeği daha Gaziantep’e gönderdi. Ayrıca devlet bütçesinden 100 bin euro da Türkiye’ye yardım kapsamında ayrıldı. Ülkenin birçok şehrindeki belediyeler de itfaiye ve maden arama ekiplerini Türkiye'ye sevk etti.

HİNDİSTAN

En kalabalık arama kurtarma ekiplerinden biriyle sahada olanHindistan, ayrıca Hatay İskenderun'da bir liseyi sahra hastanesine çevirdi. Sahra hastanesi tıbbi, cerrahi ve acil servis bölümlerinin yanı sıra röntgen laboratuvarı ve ecza deposu ile faaliyetlerine başladı.

Haberin Devamı

KATAR

On milyonlarca dolarlık yardım toplanan ülke, Dünya Kupası'nda kullanılan konteyner evleri Türkiye ve Suriye'ye sevk ediyor. 10 bin mobil evin ilk bölümü, yola çıktı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ise, dayanışma ziyareti için hafta sonu Türkiye'deydi.

GÜNEY KORE

Güney Kore 110'dan fazla kurtarma görevlisi, sağlık personeli ve askeri, depremin ikinci günü arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek için Türkiye'ye uçtu. Seul yönetimi ayrıca, Türkiye'ye acil insani yardım için 5 milyon dolar teklif etti.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

AZERBAYCAN

Deprem duyulur duyulmaz Türkiye'ye ilk yardım ekibini gönderen Azerbaycan, 900 uzmanla enkazlarda canlı arıyor. Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş'ta 51 depremzedeyi enkaz altından kurtardı.

MEKSİKA

Meksika, Türkiye'ye 140'ı aşkın uzmanın yer aldığı arama kurtarma ekibi sevk etti. Ekipte, dünya çapında şöhrete sahip eğitimli 16 arama kurtarma köpeği de vardı.

Türkiye'ye kalabalık olarak gelen Meksika kurtarma ekibinde bulunan Proteo isimli bir köpek enkazda hayatını kaybetti. Ekibin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kahramanca çalışman için. teşekkürler Proteo. Görevi başarı ile tamamladın" denildi.

Meksika'dan gelen eğitimli köpekler, 2017'de başkent Meksiko ve çevresini etkileyen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde önemli görev üstlenmişti.

IRAK

Irak, 150 uzmandan oluşan arama kurtarma ekibiyle enkazlarda canlı aradı. Yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve bir özel şirket deprem bölgesine 170 iş makinesi sevk etti. Irak'ın kuzeyindeki şehirlerde Türkiye için onlarca TIR insani yardım toplandı.

MALEZYA

Depremin ilk günü Türkiye'ye 70 kişilik arama kurtarma ekibi gönderen Malezya, Adıyaman'da sahra hastanesi kuruyor. Malezya ordusundaki 106 doktor ve sağlık uzmanı, Adıyaman Çelikhan'da depremzedelere hizmet sunacak. 40 tonluk tıbbi malzeme ise askeri kargo uçağı A400'lerle Türkiye'ye taşındı.

ÖZBEKİSTAN

Deprem bölgesine 100 uzmanın yer aldığı arama kurtarma sevk eden Orta Asya ülkesi, ayrıca 71 doktor ve hemşirenin görev yaptığı bir sahra hastanesi kurdu.

Özbekistan'da başlatılan yardım kampanyalarına ise yoğun destek var, hafta sonuna kadar beş kargo uçağı insani yardımları Türkiye'ye taşıdı. Toplanan yeni yardımların bu hafta içinde Türkiye'ye sevk edilmesi bekleniyor.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

ALMANYA

En çok gurbetçinin yaşadığı ülke olan Almanya'da, depremin ilk gününden bu yana tam bir seferberlik var. Neredeyse her şehirde insani yardımlar tasnif edilip paketleniyor ve ardından uçak ya da TIR'larla Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. THY'nin yanı sıra Alman ordusuna ait askeri kargo uçakları aralıksız Türkiye'ye uçuyor.

Aşağı Saksaonya eyaletindeki yardım kampanyasına katılan Melle Belediye Başkanı Jutta Dettmann, önlük giyerek lahmacun yaptı.

Almanya, ayrıca depremin ardından kalabalık bir arama kurtarma ekibiyle sahada yer alan ülkeler arasında.

AFGANİSTAN

Taliban geçici hükümeti tarafından yönetilen ülkede, yaklaşık 1 milyon TL'lik yardımı Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne teslim etti.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

İSPANYA

İspanya'dan hem resmi hem de gönüllü ekipler bir bir deprem bölgesine ulaştı, arama kurtarma faaliyetlerinde rol aldı. İspanya şimdi de İskenderun'da bir sahra hastanesini bugün hayata geçiriyor. İspanya'nın Türkiye Büyükelçiliği hastanenin konumunu Twitter hesabından paylaştı.

KUVEYT: 70 MİLYON DOLAR

Devlet televizyonunda gerçekleşen 'Kuveyt Yanınızda' adlı yardım kampanyasında yoğun bir katılım oldu, Türkiye için yaklaşık 70 milyon dolar toplandı.

Kuveyt, ayrıca deprem bölgesine hızla arama kurtarma ekibi gönderen ülkeler arasında.

 

UYDURUK BİR GEREKÇE OLARAK GÖSTERİLDİ

Kamboçya lideri, söz konusu haber nedeniyle VoD'un kapatılması için emir verdi. Hem Kmerce hem de İngilizce yayın yapan ve haberlerini internet sitesinden de duyuran VoD, 2003'ten beri faaliyet gösteriyordu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kamboçya hükümetinin radyonunun yayınlarını hiçbir zaman sevmediğini belirtip kapatma kararının gülünç bir mazerete bağlandığını vurguluyor. HRW Asya direktör yardımcısı Phil Robertson, yaklaşan seçimler öncesi hükümetin uyduruk bir gerekçeyle radyoyu susturduğunu söyledi.

RUSYA

Depremin ardından arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye yollayan Moskova, ilk hafta dolmadan Kahramanmaraş'ta sahra hastanesi kurdu.

Türkiyeye yardım haberi radyo kapattırdı

ABD

ABD'nin birçok eyaletinde yardım kampanyaları var. Toplanan yardımlar kargo uçaklarıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor. Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nde hummalı bir çalışma var, gelen yardımlar tasnif edilip paketleniyor.

Uluslararası haber ajansları, Türk büyükelçiliği önüne yardımları taşıyan gönüllülerin fotoğraflarını servis ediyor.

AFP'nin geçtiği fotoğraflardan birinde yer alan İngilizce bir not dikkat çekici. Ukraynalı Juliana Gurshman, depremzedeler için hazırladığı kutunun üstüne yazdığı notta Donbas'taki savaşı ve Ukrayna işgalini hatırlattı. Savaşlar nedeniyle daha önce hiç yaşamadığı gerçek bir acı ve yas hissettiğini aktaran Ukraynalı kadın, bu nedenle Türkiye'deki yakınlarını kaybeden insanların acısının kendisi için elle tutulur olduğunu yazdı:

"Yalnız değilsiniz, bunu unutmayın. Lütfen taziyelerimi kabul edin. Umarım bu eşyalar bir Türk ailenin ısınmasına yardım eder."

Depremde hayatını kaybedenleri anmak için Washington'daki Türkler Beyaz Saray önünde bir araya geldi.