Dünya Ukrayna İDA’larla hedef alıyor!

Ukrayna İDA’larla hedef alıyor!

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna insansız deniz araçlarıyla Karadeniz’deki Rus gemilerini hedef aldı. Rusya’nın Karadeniz’deki Novorossiysk limanı açıklarında bir Rus savaş gemisi bu şekilde vuruldu.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, son dönemde iki ordu da uzaktan kontrollü araçlarla hedefleri vurmaya çalışıyor. Rusya, daha kısa menzilli ancak vuruş gücü yüksek insansız hava araçları (İHA) kullanırken, Ukrayna ise Moskova’ya kadar ulaşabilen menzilli İHA’larıyla dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusunun savaşta kullandığı bir diğer önemli silah ise insansız deniz araçları (İDA). Savaşın ilk dönemlerinde de sıklıkla iDA’lara başvuran Ukrayna ordusu, Rusya’nın Karadeniz’deki en önemli gemisi olan Moskova’yı batırmayı başarmıştı. Ukrayna’nın karşı taarruza geçmesiyle birlikte bu araçlarla gerçekleştirilen saldırılarda bir artış gözlemleniyor.

450 kilo patlayıcı

Nitekim son olarak Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz’deki önemli limanı Novorossiysk’i İDA’larla hedef aldı. Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk Limanı’na insansız deniz araçlarıyla saldırı gerçekleştirildiğini duyurarak liman yakınlarındaki ‘Olenegorsky Gornyak’ adlı Rus savaş gemisinin vurulduğunu iddia etti. Ukrayna saldırıyla ilgili görüntüleri de paylaşırken, görüntülerde bir İDA’nın gemiye vurduğu anlar görülüyor. Gemide ne kadar hasar oluştuğu ise bilinmiyor ancak sosyal medyada yer alan bazı görüntülerde geminin yan yattığı görülüyor. Gemiyi vuran İDA’nın yaklaşık 450 kilogram patlayıcı taşıdığı belirtiliyor. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda da, liman çevresinde büyük patlama sesleri duyuluyor. Ukrayna, henüz birkaç gün önce yeni İDA’larıyla ilgili bazı detayları açıklamıştı.

Haberin Devamı

Rusya: İmha ettik

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Ukrayna tarafından gerçekleştirilen saldırının püskürtüldüğü kaydedilirken, açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin iki insansız deniz botu ile Novorossiysk’teki deniz üssüne bir saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, İDA’ların Rus gemilerinin standart silahlarından açılan ateşle imha edildiği ifade edildi. Olayın ardından Novorossiysk Limanı’nın geçici olarak kapatıldığı kaydedildi. Ukrayna’nın Kırım’da da Rus hedeflere yönelik İHA saldırısı gerçekleştirdiği belirtilirken, Rusya Savunma Bakanlığı Kırım üzerinde 13 Ukrayna İHA’sını düşürdüğünü açıkladı.

Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından son haftalarda Karadeniz çevresindeki çatışmalar arttı. Rusya son dönemde Ukrayna liman kenti Odessa’nın dışında ülkenin Tuna Nehri kıyısındaki limanlarına da saldırıyor. Buna karşın Ukrayna ise Rusya’ya İHA ve İDA’larla yanıt vermeye çalışıyor.