Dünya Ukrayna’ya İHA ve SİHA yağmuru!

Ukrayna’ya İHA ve SİHA yağmuru!

02.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha önce Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşta yıldızı parlayan insansız hava araçları, Ukrayna’da da hayati öneme sahip olduğunu kanıtladı. ABD, Almanya ve Japonya gibi ülkeler “Ukrayna’ya uygun” sistemler üzerinde çalışıyor.

Ukrayna’ya İHA ve SİHA yağmuru

DIŞ HABERLER - Azerbaycan’ın, Ermenistan ile yürüttüğü Dağlık Karabağ savaşı sırasında büyük rol oynayan ve Azeri güçlerine mücadeleyi kazandıran İHA ve SİHA’lar, dünya gündeminde tartışılmaya başlanmıştı. Nitekim Türk yapımı İHA/SİHA’lar özellikle İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerin dikkatini çekmiş, Yunanistan dışında pek çok ülke bu araçlara övgüler yağdırmış, savunma planlarını gözden geçirmişti.

Haberin Devamı

Aynı durum, bu kez Ukrayna-Rusya savaşı ile gündeme gelirken, pek çok ülke, “Ukrayna’nın ihtiyaçlarına uygun” insansız hava araçları üzerinde çalışmaya yahut bu ülkeye yönelik yardım paketlerine İHA/SİHA’lar da koymaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin “Ukrayna ordusunun talepleri doğrultusunda” yeni bir tür SİHA geliştirdiğini duyurdu. Amerika’nın Sesi’nde yayınlanan habere göre Pentagon Sözcüsü John Kirby “Phoenix Ghost” adı verilen insansız hava aracının, özellikle doğu Ukrayna’daki ihtiyaçlara çok uygun olacağını düşündüklerini kaydetti.

SİHA’nın geliştirilmesinin, Ukrayna savaşı öncesinde başladığını savunan Kirby, bunun, Ukrayna’nın gereksinimlerine daha iyi uyması için daha da geliştirmek istediklerini ifade etti. 120’den fazla insansız hava aracının, ABD hükümetinin 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya teslim edilmesi öngörülüyor. Bununla birlikte Phoenix Ghost’un özellikleri ve neye benzediği şimdilik bilinmiyor.

Haberin Devamı

Almanlar da iddialı

Almanlar da, Ukrayna’da söz sahibi olmak için yarışıyor. Nitekim Ukrayna silahlı kuvvetleri, keşif görevlerinde Bavyeralı bir firmanın ürettiği gözetleme araçlarını da kullanıyor. Şirketin CEO’su, yaptığı açıklamada “İlk insansız hava araçlarımız aslında zaten Ukrayna’da” ifadesini kullanıyor.

“Vektor” olarak adlandırılan SİHA, yaklaşık 180 bin euro değerinde. Bu araçların bedeli, Ukraynalı zenginler tarafından ödenerek “Dnipro Savunma Bölge Komutanlığı’na” bağışlanmış. Ancak Alman Vector dronu, tam anlamıyla bir silah değil. Bomba fırlatma özelliği bulunmadığı belirtilirken, keşif görevi sayesinde uygun dijital bağlantılarla bir silah sisteminin parçası haline gelebileceği ifade ediliyor.

Japonya Savunma Bakanlığı da, Ukrayna’ya, bu ülkenin talebi üzerine insansız hava araçları, maskeler ve koruyucu giysiler gönderdiğini açıklarken, Ukraynalı askerlerin, yerli insansız hava araçları da kullandığı belirtiliyor. En yaygın olanı “Leleka-100” yani “Leylek” adlı araç. Bu araç, Ukrayna’nın merkezindeki Dnipro merkezli Deviro şirketince üretiliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’ya İHA ve SİHA yağmuru

Bayraktar kritik görevlerde

Türk muharebe ve keşif SİHA’sı olan “Bayraktar TB2”, “daha büyük insansız hava araçları” kategorisine girerken, Ukrayna’da faal şekilde görev yapıyor. 2014’te Baykar firmasınca geliştirilen “Bayraktar TB2”, Ukrayna güçlerine önemli kazanımlar sağlarken, adına şarkılar bile yapıldı. Tam otonom olan SİHA, 24 saat kesintisiz havada kalabiliyor, 7 bin 300 metre uçuş yüksekliğine ulaşıyor. Otonom durumda, bir koordinatörün yerden kontrolü olmadan havalanabiliyor, programlanmış bir hedefe uçabiliyor, keşfe çıkabiliyor, geri dönebiliyor ve kendi başına inebiliyor.

Ukrayna’ya İHA ve SİHA yağmuru

Azovstal’dan ilk sivil tahliye 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Nisan’da zafer ilan ettiği liman kenti Mariupol’de, kuşatma altında olan Azovstal çelik fabrikasından ilk sivil tahliyesi gerçekleşti. Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ukrayna ve Rusya ile koordine edilen operasyon sonucu 80 kişinin tahliye edildiği belirtilirken, Rus devlet ajansı “RAI Novosti”, bu kişilerin tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk’e götürüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, dün Twitter’da yaptığı açıklamada, Azovstal’dan 100’e yakın sivilin tahliye edildiğini bildirdi. Zelenskiy, “Azovstal’dan sivillerin tahliyesi başladı. Yaklaşık 100 kişilik ilk  grup kontrollü bölgeye gidiyor. Yarın onlarla Zaporizya’da buluşacağız” dedi. Tesiste bulunan Azov Tugayı Sözcüsü Sviatoslav Palamar ise fabrikadan sivillerin tahliyesini doğrularken, “Onlar kadın ve çocuklar. Ve umuyoruz ki bu insanlar mutabık kalınan yöne, yani Zaporizya’ya Ukrayna’nın kontrol ettiği bölgeye taşınır” dedi. Ancak Rus ajansı, bunun tersini bildirmişti. Fabrikada teslim olmayı reddeden Azov Tugayı’na bağlı askerlerin yanı sıra 1.000 kadar sivil bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan ABD ve İngiliz basınının duyurduğu; 40’a yakın Rus savaş uçağını düşürdüğü öne sürülen ve geçtiğimiz günlerde öldüğü belirtilen “Kiev’in Hayaleti” adlı pilotun gerçek olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna Hava Kuvvetleri’nce yapılan açıklamada, “Kiev’in Hayaleti, karakteri Ukraynalılar tarafından oluşturulmuş bir süper kahraman efsanesidir” denildi. “Kiev’in Hayaleti”nin tek bir pilottan ziyade Kiev’i koruyan Hava Kuvvetleri’nin 40. Taktik Havacılık Takımı’nı oluşturan pilotlarının tamamı olduğu düşünülüyor.