Dünya Ukrayna’ya kritik silah yardımı!

Ukrayna’ya kritik silah yardımı!

02.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Ukrayna’ya orta menzilli roket sistemleri gönderme kararı alırken, bunun sahadaki durumu etkileyebileceği ifade ediliyor. Almanya da Kiev’e en gelişmiş hava savunma sistemini verecek.

Ukrayna’ya kritik silah yardımı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı sürerken, ABD ve Almanya’dan, Ukrayna’ya gelişmiş silah sistemi yardımı yapılacağı yönünde açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

ABD’de Joe Biden yönetimi, Ukrayna’ya yüksek teknoloji, orta menzilli roket sistemleri gönderme kararı aldı. Biden, “New York Times”ta yer alan makalesinde, “savaş alanında temel hedefleri daha kesin bir biçimde vurabilmesi için” ABD’nin Ukrayna’ya daha gelişmiş roket sistemleri ve cephane sağlayacağını duyurdu. 

Rusya’yı vurmayacak

“Ukrayna halkı Rusya’yı şaşırttı ve fedakarlıkları, cesaretleri, savaş alanındaki başarılarıyla dünyaya ilham verdi. Özgür dünya ve ABD’nin başını çektiği diğer birçok ülke, eşi benzeri görülmemiş askeri, insani ve mali destekle Ukrayna’nın yanında yer aldı” diyen Biden, “ABD’nin hedefi net. Demokratik, bağımsız, egemen, müreffeh ve kendisini daha fazla saldırganlığa karşı savunabilecek bir Ukrayna görmek istiyoruz” mesajını verdi. Öte yandan Biden “Biz NATO ile Rusya arasında bir savaş istemiyoruz. Sayın Putin’e ne kadar katılmasam ve eylemlerini bir zorbalık olarak görsem de, ABD, onu devirmeye çalışmayacak” dedi, Ukrayna’ya verilecek silahların Rus kentlerini vurmayacağını belirtti. Nitekim Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun ABD’nin verdiği gelişmiş füze sistemlerini Rusya topraklarını vurmak için kullanmayacaklarını taahhüt etti. 

Haberin Devamı

‘En modern sistem’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Almanya’nın modern IRIS-T hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya vereceğini belirterek, “Bununla Ukrayna’nın bir şehrinin tamamını Rus hava saldırılarına karşı savunmasını sağlayacağız” dedi. Ukrayna verilecek hava savunma sisteminin “Almanya’nın sahip olduğu en modern hava savunma sistemi” olduğunu vurgulayan Scholz, Ukrayna’ya ayrıca obüs, havan topu ve topçu roketini tespit edebilen radar sistemi sağlanacağını söyledi.

Silah yardımı haberi Rusya’dan tepkiyle karşılandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “ABD’nin kasıtlı bir şekilde yangına körükle gittiğine inanıyoruz. ABD’nin silah tedariki, Kiev’in barış görüşmelerine olan arzusunu uyandırmasına katkıda bulunmuyor” dedi. ABD’nin roket sistemleri gönderme kararından hemen sonra Rusya Savunma Bakanlığı da, Moskova’nın kuzeyindeki Ivanova bölgesinde bir askeri tatbikat yapıldığını duyurdu. Tatbikatta, Yars kıtalararası balistik füze rampalarının da olduğu 100’den fazla araç yer alıyor.

Haberin Devamı

Sahada ne değişir?

Rusya son dönemde Donbas’taki ilerleyişini tamamen topçu ateşine borçlu. Ukrayna ordusuna kıyasla çok daha üstün topçu ateş kuvveti bulunan Rusya bunu tamamen kullanıyor. Ancak Ukrayna’ya sağlanacak silahlarla, zaten ilerleyişi yeniden duraklamaya giren Rusya’nın büyük zorluk yaşayabileceği ifade ediliyor.

Biden yönetiminden yetkili bir isim, gönderilecek silahlar arasında M142 Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) sistemleri olduğunu söyledi. Etkili menzili 70 kilometre, maksimum menzili ise 480 kilometre olan bu silahlar sahada durumu değiştirebilir. Bu, Ukrayna askerinin Rus topçusuna karşılık vermesi anlamına geliyor. Ayrıca sistem Rusların elindeki sistemlerden çok daha üstün ve hassas.

Severodonetsk elden gidiyor

Rusya’nın Donbas’ta tüm gücünü odakladığı Severodonetsk kentinde ilerleme sağladığı öğrenildi. Ukrayna’nın Luhansk Valisi Sergiy Hayday, “Severodonetsk’in yüzde 70’i Rus ordusunun kontrolü altında. Eğer şehrin tamamı Rus ordusunun kontrolüne geçerse Luhansk bölgesindeki Lysychansk şehri, bölgede Ukrayna kontrolü altında kalan tek kent olacak” ifadelerini kullandı.