DünyaÜrdünlü pilot IŞİD’e esir düştü

Ürdünlü pilot IŞİD’e esir düştü

25.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD, Rakka’da ABD’nin öncülük yaptığı hava saldırıları sırasında Ürdün’e ait bir savaş uçağını düşürdü ve pilotu esir aldı

Ürdünlü pilot IŞİD’e esir düştü

ABD öncülüğündeki koalisyon kapsamında IŞİD’e karşı hava operasyonu düzenleyen bir Ürdün uçağı, örgüt tarafından düşürüldü. Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe, IŞİD tarafından rehin aldı. Ürdün ordusu, Rakka’da düşen uçakla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait çok sayıda uçağın, Rakka’da IŞİD’in terör yuvalarına yönelik askeri operasyonları sırasında bir uçağımız düşürüldü. Pilotu da IŞİD tarafından rehin alındı. Bilinen bir gerçektir ki bu örgüt terör planlarını gizlemiyor. Pilotun hayatından, IŞİD ve onu destekleyenler sorumludur” denildi. Ürdün ordusu, uçağın nasıl düştüğüne yönelik net bir açıklama yapmazken cihatçılar ve Suriyeli muhalifler uçağın bir uçaksavar tarafından düşürüldüğünü iddia etti. Görgü tanıkları, Rakka kentinin doğusundaki Rakka es-Semra köyünde bir uçağın irtifa kaybettiğini ve pilotun paraşütle atladığını dile getirdi.
Suriyeli aktivist Ahmed Yasin, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait hedef alınan uçağın, kentin üzerinde alçak uçuş yaptığı sırada düşürüldüğünü söyledi. Eylül ayında IŞİD’e karşı başlatılan operasyon sonrasında ilk defa bir koalisyon uçağı düşürüldü. Kesasibe ise IŞİD eline düşen ilk yabancı asker oldu. Ürdün, koalisyon güçlerinin yaklaşık üç aydır IŞİD’in Irak ve Suriye’deki karargahlarına yönelik hava saldırılarına katılıyordu.

‘Yeni evlenmişti’
Pilot Kesasibe’nin babası Yusuf Kesasibe, oğlunun canının bağışlanması çağrısı yaptı. Kesasibe, “Oğlumun rehin alındığı haberini üst düzey askeri bir yetkili arayarak iletti ve onu kurtarmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Oğlum evleneli 5 ay bile olmadı” dedi.

Haberin Devamı

İkinci bir pilot var mı?
Cihatçı sitelerde dolaşan Ürdünlü pilota dair fotoğraflarda beyaz tişört giyen ve bacakları çıplak olan bir adamın dört kişi tarafından taşındığı görülüyor. Pilotun ağzında kan olduğu fark edilirken fotoğraflarda adamın sulak bir alandan alındığı ve etrafında yüzü kapalı çok sayıda militan eşliğinde götürüldüğü yer alıyor.
Pilotun kuzeni, fotoğraflarda yer alan kişinin Ürdünlü pilot olduğunu teyit etti. Fotoğraflarda ayrıca F-16 olduğu belli olan uçağın parçaları da var. IŞİD üyelerinin başka bir pilot olması ihtimali üzerine alanda aramalar yaptığı belirtildi.