Dünya Uyku için en sağlıklı saatler

Uyku için en sağlıklı saatler

08.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tansiyon ve kalp hastalıklarından korunma açısından ideal uyuma saatinin erkeklerde 23.00, kadınlarda ise 24.00 olduğu açıklandı.

Uyku için en sağlıklı saatler

Hep aynı saatte

Haberin Devamı

Bilim insanları, erkeklerin ve kadınların ideal uyku saatini tespit etti. Araştırmalara göre, erkeklerin 23.00’da yatması yüksek tansiyon riskini azaltırken, kalbi de koruyor. Kadınlar içinse ideal uyuma saati 24.00 olarak belirlendi. Güney Çin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, uyku alışkanlıklarının kalp sağlığını nasıl etkilediğini görmek amacıyla 14 binden fazla yetişkin üzerinde yaptıkları araştırmada önemli sonuçlar elde etti. Araştırmada, haftanın çoğu gününde tespit edilen ideal uyku saatlerine sadık kalanların, kalp sorunu yaşama ihtimallerinin çok düşük olduğu bulundu.

Denge gerekiyor

“Port Graduate Medicine” adlı tıp dergisinde yayımlanan sonuçlar, saat 23.00’dan önce veya sonra yatan erkeklerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığının yüzde 32 daha fazla olduğunu gösterdi. Kadınların en sağlıklı uyku saati olan 00.24’ü geçirmeleri sağlıksız bir durum. Araştırmacılar, yüksek tansiyonun, ideal saatlerde uyunmasıyla düştüğünü belirtti. Diğer saatlerde uyumanın ise vücudun iç saatini çarpıtarak kan basıncının yükselmesine neden olduğu açıklandı. Bununla birlikte, bu saatlerin dışında, çok fazla veya çok az uyumanın da zihinsel stresi yüksek düzeyde artıracağı, böylece kalp sağlığı riskini yükseltebileceği belirtildi. - DIŞ HABERLER SERVİSİ