Dünya Uyum Bakanı’na ‘oruç’ tepkisi

Uyum Bakanı’na ‘oruç’ tepkisi

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Danimarka Göçmenler ve Uyum Bakanı İnger Stöjberg’in “Müslüman çalışanların Ramazan’da oruçlu halde çalışıyor olması, güvenlik sorunu oluşturuyor” yolundaki açıklamasına tepki yağıyor.

Uyum Bakanı’na ‘oruç’ tepkisi

Stöjberg, Ramazan ayında bütün Müslümanlara “Danimarka toplumunun geri kalanı için olumsuz sonuçları önlemek amacıyla” izin almaları çağrısında bulunmuş, Ramazan’da oruçtan etkilenebilecek meslek grupları olduğunu söylemişti. Stoejberg, bu mesleklere örnek olarak otobüs şoförlüğünü gösterdi.

Haberin Devamı

Danimarka’nın en çok üyeye sahip sendikalarından “3F” ile toplu ulaşım şirketi “Arriva” ise, bakanı yalanlayıcı açıklamalarda bulundu. Arriva Otobüs İşletmeleri basın sözcüsü Pia Hammershøy Splittorff, “Bugüne kadar oruç tutan şoförlerimizin Ramazan ayında herhangi bir kaza yaptıkları görülmemiştir. Bazı şöförlerimiz Noel günlerinde kendi vardiyalarını Müslüman şoförlerle değişir. Ramazan ayında da bazı Müslüman şoförlerimiz vardiyalarını değiştirir. Birkaç yıl boyunca oruç ve Ramazan’la ilgili broşürler yayınladık, ancak orucun herhangi bir sorun teşkil etmediğini fark ettiğimiz için de bu uygulamaya son verdik” ifadelerini kullandı. 3F Sendikası Ulaşım Grubu Başkanı Jan Villadsen de, Uyum Bakanı’nın böyle bir açıklamayı nasıl yapabildiğini anlamadığını söyleyerek, “Bakan herhalde sıvı kaybı yaşıyor olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Kopenhag Üniversitesi, Tıp Fakültesi Adale Biyolojisi uzmanı Anders Nedergaard ise, bir insanın çalışma konsantrasyonunu, ancak aşırı sıvı kaybı yaşamasında kaybedebileceğini söyleyerek, 18 saatlik oruç ve çalışma kombinasyonunun herhangi bir sağlık tehdidi oluşturmadığını kaydetti. Uyum Bakanı’nın açıklamalarına, sosyal medyada yorum yapan bir çok Müslüman da tepki gösterdi.