Dünya Uyuşturucu taşıyan denizaltı, 18. yüzyıl tarzı yelkenli gemiyle yakalandı

Uyuşturucu taşıyan denizaltı, 18. yüzyıl tarzı yelkenli gemiyle yakalandı

28.10.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

Üç Ekvadorlu ve bir Kolombiyalı, Ekvador Donanması eğitim gemisinin yollarını kesip uyuşturucu kaçakçılığı yapan yüksek hızlı gemiyi ele geçirmesinin ardından tutuklandı.

Uyuşturucu taşıyan denizaltı, 18. yüzyıl tarzı yelkenli gemiyle yakalandı

Üç direkli bir yelkenli gemi, Kolombiya kıyılarında yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı yapan yüksek hızlı bir narko denizaltının yolunu kesip gemiyi ele geçirdi.

Haberin Devamı

Ekvador Donanması, yüksek yelkenli eğitim gemisi Guayas'ın kaçakçılık yapan gemiyi, cuma günü Kolombiya topraklarıyla Pasifik'teki Ekvador adaları arasındaki uluslararası sulardayken yakaladığını duyurdu.

Yakalama, Kolombiya münhasır ekonomik bölgesine yalnızca 370,4 kilometre mesafede gerçekleşti.

Üç Ekvadorlu ve bir Kolombiyalı olmak üzere denizaltındaki 4 mürettebat görevlisi tutuklanırken, gemiye de el kondu. Gemi şimdi Ekvador'daki yetkililere doğru yola koyuldu.

CNN, ordunun gemide bulunan uyuşturucuların türü veya miktarı hakkında herhangi bir ayrıntı vermediğini bildirdi.

Ekvador ordusu, Guayas'ın denizde kaçakçılık gemisini fark ettiği sırada bir tatbikat yaptığı açıklamasında bulundu.

Düşük profilli gemiler olarak da bilinen narko denizaltıları, genellikle uyuşturucu kartelleri tarafından, uyuşturucuların kuzeye ABD'ye taşınmadan önce Kolombiya'dan Orta Amerika'ya kaçırılması için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bu gemiler yüksek hızları ve sudaki alçak pozisyonları nedeniyle takip edilmesi ve yakalanması zor olacak şekilde özel tasarlanıyor.

Geminin büyük bölümü genellikle su kesiminin (teknenin suyun altında kalan kısmının en derin noktasının su yüzeyine dik uzaklığı -ed.n.) altındayken, en gelişmiş modellerdeyse gemi, su kesiminin üzerinde sadece kapak ve havalandırmalar kalacak şekilde neredeyse tamamen suyun altında kalır.

Bu, gemiyi radar, sonar ve kızılötesi sistemlerin yanı sıra çıplak gözle de tespit edilemez hale getirebilir ve uyuşturucuyla mücadele kurumları için bir zorluk yaratabilir.

Öte yandan Guayas ise deniz kuvvetleri öğrencilerini yelkenliler konusunda eğitmek için inşa edilmiş üç direkli bir gemi.

78 metre uzunluğu ve üç direğinde asılı bin 393 metrekareyi aşan boyuttaki yelkenleriyle, 80 öğrenci ve 36 kişilik daimi bir mürettebat taşımak üzere tasarlandı.

Bu gemi 1977'de inşa edilmiş olsa da tasarımı bugün en yaygın kullanılan buharla çalışan askeri gemilerden ziyade tipik 18. ve 19. yüzyıl tarzı yelkenli gemilere benziyor.

Fakat Londra'daki King's College'dan savaş ve strateji profesörü Alessio Patalano, CNN'e açıklamasında Ekvador ordusunun uyuşturucu kaçakçılarını alt etmesini sağlayan şeyin bu geleneksel tasarım ve yelkencilik olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Profesör Patalano, "Denizciler bu gemiyi kabiliyetlerinin doruğunda tutmak için düzenli olarak eğitim alıyor. Bu da uygun hava koşullarında yelkenlerinin gemiyi saatte yaklaşık 20 kilometrenin hayli üzerindeki hızlara çıkarabileceği anlamına geliyor" dedi.

Bu, modern gemilerle karşılaştırılabilir bir hız olmasa bile yetkin bir mürettebatla bir araya geldiğinde, uyuşturucu taşıyan ve hızı ortalamanın altında kalan ev yapımı bir teknedeki 4 uyuşturucu kaçakçısına karşı kesinlikle avantaj sağlar.

Kaynak: Independent Türkçe